Actrice is geen IB-ondernemer

Hof Amsterdam oordeelt in hoger beroep dat de overeenkomsten met de twee stichtingen ook qua feitelijke invulling gewone arbeidsovereenkomsten zijn. Bovendien heeft X in één geval aansluitend een WW-uitkering genoten.

Belanghebbende, mevrouw X, treedt op als actrice in voorstellingen, films en series. In haar IB-aangifte over 2012 geeft X loon uit dienstbetrekking van drie werkgevers aan. Later stelt X dat de vergoedingen van in totaal € 15.597 van vijf stichtingen winst uit onderneming zijn. In geschil is of X terecht de zelfstandigenaftrek, alsmede de startersaftrek en mkb-winstvrijstelling claimt. Volgens Rechtbank Noord-Holland heeft X als actrice weliswaar een grote mate van vrijheid bij de invulling van haar werk, maar dat betekent niet dat een gezagsverhouding ontbreekt. Bij voorbesprekingen en repetities worden namelijk wel degelijk aanwijzingen gegeven. Er is dus werkgeversgezag. Met twee stichtingen zijn zelfs schriftelijke arbeidsovereenkomsten gesloten. In zoverre loopt X geen ondernemersrisico. Aannemende dat X voor de drie andere stichtingen wel als zelfstandige heeft gewerkt, dan nog maakt X niet aannemelijk dat aan het urencriterium is voldaan. X gaat in hoger beroep.

Hof Amsterdam oordeelt dat de overeenkomsten met de twee stichtingen ook qua feitelijke invulling gewone arbeidsovereenkomsten zijn. Bovendien heeft X in één geval aansluitend een WW-uitkering genoten. De overige werkzaamheden zijn onvoldoende van omvang om te kunnen spreken van ondernemingsactiviteiten, zodat de arbeidsinkomsten daaraan ook niet ondergeschikt kunnen zijn. Grootkoopmanschap is ook niet aan de orde, aangezien X niet tegen relatief aanzienlijke vergoedingen tegelijkertijd een (groot) aantal rollen speelde (zie HR 29 mei 2009, nr. 07/10538, V-N 2009/26.11). Op het resterende resultaat uit overige werkzaamheden kunnen geen kosten in mindering worden gebracht. De door X gestelde kosten zijn namelijk niet nader gespecificeerd of onderbouwd. Het beroep van X is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 3.8

Wet inkomstenbelasting 2001 3.5

Wet inkomstenbelasting 2001 3.4

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Volgend jaar viert de vennootschapsbelasting haar 50-jarige...
Sinds 1990 heeft de wetgever jarenlang met limiteringen...
In 1992 is de Brede Herwaardering I in werking getreden. Drie...
Het debat betreffende AI in de rechtspraak moet nu worden...
De verschillende benaderingen – ‘deferred taxation' en...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!