Ambtshalve kennisgeving staat voor dwangsomregeling niet gelijk aan uitspraak op bezwaar

Hof Amsterdam volgt het standpunt van X dat de inspecteur nog steeds geen uitspraak heeft gedaan op het bezwaar tegen de naheffingsaanslag en de betaalverzuimboete. X maakt aanspraak op een dwangsom.

Aan belanghebbende, X, is een naheffingsaanslag omzetbelasting met een aangifte- en een betaalverzuimboete opgelegd. X maakt bezwaar tegen deze drie besluiten. Bij beschikking van 25 september 2015 met het opschrift "Kennisgeving Omzetbelasting Vermindering" vernietigt de inspecteur de naheffingsaanslag omzetbelasting en betaalverzuimboete. Op 26 november 2015 kent de inspecteur een vergoeding van € 61 toe voor de kosten van bezwaar. Per brief van 27 november 2015 verklaart de inspecteur X niet-ontvankelijk in het bezwaar. Op 3 december 2015 stelt X de inspecteur in gebreke wegens het uitblijven van een uitspraak op bezwaar. Bij beschikking van 24 december 2015 met als opschrift "Uitspraak op bezwaarschrift Omzetbelasting Vermindering" vernietigt de inspecteur de aangifteverzuimboete. Per brief van 2 februari 2016 stelt X beroep in vanwege het niet tijdig beslissen op het bezwaar inzake de naheffingsaanslag en de betaalverzuimboete.

Hof Amsterdam volgt het standpunt van X dat de inspecteur nog steeds geen uitspraak heeft gedaan op het bezwaar tegen de naheffingsaanslag en de betaalverzuimboete. De ambtshalve kennisgeving van 25 september 2015 kan niet aangemerkt worden als een uitspraak op bezwaar. X komt in aanmerking voor een dwangsom wegens niet tijdig beslissen van 1260 euro.

Lees ook het thema Verzuim- en vergrijpboetes: Een kwestie van verschil.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet bestuursrecht 4:17

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Wordt het Model A of Model B bij de implementatie van de...
Na een paar jaarrapportages, is het eenvoudiger te beoordelen...
Door de verschraling van het fiscale-eenheidsregime tot louter...
Volgend jaar viert de vennootschapsbelasting haar 50-jarige...
Sinds 1990 heeft de wetgever jarenlang met limiteringen...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!