Baker Tilly Berk had niet mogen helpen met belastingconstructie trust

Accountants- en advieskantoor Baker Tilly Berk moet een groot deel van de schade betalen die een ondernemer heeft geleden als gevolg van een fiscale ontduikingsconstructie.

Rechtbank Rotterdam oordeelde woensdag 29 november jl. dat het kantoor met het adviseren en faciliteren bij het opzetten van een truststructuur die in het concrete geval neerkomt op belastingontduiking, 'een wanprestatie pleegt en onrechtmatig handelt'. Dat schrijft het Financieele Dagblad. De voor vergoeding in aanmerking komende schade van de cliënt wordt met 50% verminderd omdat de schade mede een gevolg is van aan de cliënt toe te rekenen omstandigheden, aldus de rechtbank.

Baker Tilly Berk moet in ieder geval alle advieskosten die het de ondernemer in rekening heeft gebracht terugbetalen. Het gaat om een bedrag van € 127.372. Daarnaast is het kantoor ook aansprakelijk voor een deel van de belasting en de boete die de ondernemer alsnog heeft moeten betalen. Om welk bedrag het precies gaat is nog niet duidelijk, maar het kantoor moet wel alvast een voorschot van € 200.000 betalen.

De accountant die de jaarrekening van het bedrijf van de ondernemer controleerde was voormalig BTB-bestuursvoorzitter Romke van der Veen. Tegen hem loopt een tuchtklacht.
 

[ Bron: FD/Rechtspraak.nl ]
U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

                   

Meest gelezen