Bedrag premieplichtig loon bepaalt sectorindeling

De Hoge Raad beslist dat een werkgever die werkzaamheden doet verrichten die tot verschillende sectoren behoren voor de premieheffing werknemersverzekeringen is aangesloten bij die sector waar hij het grootste bedrag aan premieplichtig loon betaalt.

Belanghebbende, X bv, exploiteert een aannemersbedrijf op het gebied van tuinen, bestratingswerk, grondwerkzaamheden en rioleringen en holdingactiviteiten. In het kader van de sectorindeling voor werknemersverzekeringen wordt X bv met ingang van 1 januari 2016 ingedeeld in sector 45, Zakelijke Dienstverlening III. De inspecteur verklaart het bezwaar van X bv gegrond en wijzigt de sectorindeling in sector 3, Bouwbedrijf. X bv komt van de uitspraak op bezwaar in beroep bij het hof. Hof Den Haag deelt X bv in sector 1 (Agrarisch bedrijf) in, omdat de werkzaamheden waarvoor zij in het jaar 2016 loon heeft betaald en waarover zij als werkgever premie werknemersverzekeringen verschuldigd is, hoofdzakelijk bestaan uit hovenierswerkzaamheden. De staatssecretaris komt in cassatie. Volgens de staatssecretaris moet de sectorindeling geschieden naar de aard van de verrichte werkzaamheden en op basis van de functie die de onderneming in het maatschappelijk verkeer vervult.

De Hoge Raad overweegt dat in het geval waarin een werkgever werkzaamheden doet verrichten die behoren tot verschillende sectoren, artikel 96, lid 2, Wfsv bepaalt dat hij van rechtswege is aangesloten bij de sector waartoe de werkzaamheden behoren waarvoor hij als werkgever in de regel het grootste bedrag aan premieplichtig loon betaalt of vermoedelijk zal betalen. Dit volgt uit de tekst en de totstandkomingsgeschiedenis van deze bepaling. Het beroep in cassatie is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet financiering sociale verzekeringen 96 lid 2

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA van kracht, een klein wetje die...
Een interessante vraag is wat er na de ratificatie van het...
Een nieuwe loot ontspruit aan de stam van fiscale...
Er moet iets gebeuren om de btw toekomstbestendig te maken en...
Ondernemen betekent risico nemen. Als internationaal...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!