Beleggen in obligaties gaat normaal actief vermogensbeheer niet te boven

Hof Den Haag oordeelt dat met het beleggen in de fondsen geen sprake is van een situatie die normaal actief vermogensbeheer te boven gaat. X maakt niet aannemelijk dat hij in 2014 een zelfstandige onderneming drijft.

Belanghebbende, X, heeft in het verleden geparticipeerd in windmolen-cv's. Ter zake daarvan is hij aangemerkt als IB-ondernemer. Op 1 januari 2014 bezit X beleggingen in obligaties van A nv, B en C. A nv is op 6 april 2010 failliet verklaard. In zijn IB-aangifte 2014 voert X een verlies op de obligaties van € 42.500 op. De inspecteur accepteert het verlies niet.

Hof Den Haag oordeelt dat met het beleggen in de fondsen geen sprake is van een situatie die normaal actief vermogensbeheer te boven gaat. Volgens het hof maakt X niet aannemelijk dat hij in 2014 een zelfstandige onderneming drijft. Het hof overweegt daarbij dat X de fondsen niet voor eigen rekening drijft, en dat hij ook niet rechtstreeks wordt verbonden voor verbintenissen van de fondsen. Het gelijk is aan de inspecteur.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 3.8

Wet inkomstenbelasting 2001 3.4

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Wordt het Model A of Model B bij de implementatie van de...
Na een paar jaarrapportages, is het eenvoudiger te beoordelen...
Door de verschraling van het fiscale-eenheidsregime tot louter...
Volgend jaar viert de vennootschapsbelasting haar 50-jarige...
Sinds 1990 heeft de wetgever jarenlang met limiteringen...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!