Bij schadeauto kan BPM-afschrijvingspercentage hoger zijn dan percentage BPM-tabel

De Hoge Raad oordeelt dat X terecht is uitgegaan van de handelsinkoopwaarde van de koerslijst X-RAY, en daarop een afschrijving heeft toegepast in verband met de schade. Dat hierdoor een hoger afschrijvingspercentage wordt gehanteerd dan voortvloeit uit toepassing van de BPM-tabel acht de Hoge Raad niet van belang.

X importeert in 2013 uit Duitsland een auto uit 2011 met ernstige schade aan de voorzijde. De koopprijs bedraagt € 18.755. Bij de berekening van de verschuldigde BPM, en de afschrijving, hanteert X de koerslijst X-RAY, een in de handel algemeen toegepaste koerslijst voor de inkoop van gebruikte motorrijtuigen door wederverkopers in Nederland. X stelt de handelsinkoopwaarde vast op € 38.300, en de schade op € 35.217 zodat hij uitkomt op een inkoopwaarde van € 3083. De inspecteur komt echter uit op een inkoopwaarde van € 20.000, rekening houdend met een schade van € 32.500, en legt een BPM-naheffingsaanslag op van € 3849. Hof Amsterdam oordeelt dat de berekende inkoopwaarden niet bruikbaar zijn, en stelt deze in goede justitie vast op € 18.000. Het hof overweegt daarbij dat niet meer in geschil is dat de schade € 32.500 bedraagt. Vervolgens merkt het hof op dat X een afschrijvingspercentage van 56 hanteert, en de inspecteur een afschrijvingspercentage van 34, terwijl uit de BPM-tabel een afschrijvingspercentage van 47 volgt. Ook wijst het hof er op dat de inspecteur vraagprijzen als onderbouwing gebruikt, en niet gerealiseerde verkoopprijzen. X gaat in cassatie.

De Hoge Raad oordeelt dat X terecht is uitgegaan van de handelsinkoopwaarde van de koerslijst X-RAY, en daarop een afschrijving heeft toegepast in verband met de schade. Dat hierdoor een hoger afschrijvingspercentage wordt gehanteerd dan voortvloeit uit toepassing van de BPM-tabel, of uit de prijs waarvoor het motorvoertuig is aangekocht, acht de Hoge Raad niet van belang. De Hoge Raad doet de zaak vervolgens zelf af en vermindert de naheffingsaanslag tot een bedrag van € 640.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 10

Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 9

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1990 heeft de wetgever jarenlang met limiteringen...
In 1992 is de Brede Herwaardering I in werking getreden. Drie...
Het debat betreffende AI in de rechtspraak moet nu worden...
De verschillende benaderingen – ‘deferred taxation' en...
De Staatssecretaris van Financiën houdt er rekening mee dat de...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!