Btw-heffingsmaatstaf mag worden verlaagd bij niet-betaling leasetermijnen

Het Hof van Justitie EU oordeelt dat Lombard de btw-heffingsmaatstaf mag verlagen, omdat de leasingnemers de door hen verschuldigde vergoedingen niet hebben betaald. Hieraan doet niet af dat volgens Hongaars recht verlaging van de maatstaf van heffing niet mogelijk is bij niet-betaling.

Het Hongaarse Lombard Ingatlan Lízing Zrt. biedt financieringsdiensten aan. Lombard sluit drie overeenkomsten tot financiële leasing van verschillende onroerende goederen. Lombard brengt het totale bedrag van de leasevergoedingen, inclusief btw, aan de afnemers in rekening, en is op dat moment de btw verschuldigd. Omdat de afnemers niet aan hun betalingsverplichtingen voldoen, beëindigt Lombard de leaseovereenkomsten, en krijgt zij de goederen terug. Vervolgens reikt Lombard gewijzigde facturen uit, waarin zij de maatstaf van heffing verlaagt in vergelijking met de oorspronkelijke facturen. De Hongaarse Belastingdienst is het daar niet mee eens. De Hongaarse rechter stelt prejudiciële vragen in deze zaak.

Het Hof van Justitie EU oordeelt dat Lombard de btw-heffingsmaatstaf mag verlagen, omdat de leaseovereenkomst definitief is beëindigd wegens niet-betaling van de door de leasingnemers verschuldigde vergoedingen. Hieraan doet volgens het Hof van Justitie EU niet af dat volgens Hongaars recht verlaging van de maatstaf van heffing niet mogelijk is bij niet-betaling.

[Nieuwsbron]

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Een van de kennelijk meest brisante fiscale maatregelen van...
Zo aan het eind van het jaar geef ik graag toe aan de neiging...
Al jaren klinken geluiden over mogelijke...
Aftrekposten kunnen in de toekomst nog slechts tegen het...
Madeleine Merkx ergert zich aan internetconsultaties die...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!