Concessiehouder Randstadrail is gebruiker van stations. Terechte aanslagen OZB gebruik en rioolheffing

Rechtbank Den Haag oordeelt dat de gemeente X nv terecht als gebruiker van de stations en daarmee als belastingplichtige voor de OZB en rioolheffing heeft aangemerkt.

Belanghebbende, X nv, heeft door middel van een concessie het operationeel beheer van de Randstadrail verkregen. Aan dit spoorstelsel zijn vijftien treinstations gelegen. In geschil is of de gemeente Zoetermeer X nv terecht aanslagen gebruikersbelastingen (OZB en rioolheffing) heeft opgelegd voor deze stations.

Rechtbank Den Haag oordeelt dat de gemeente X nv terecht als gebruiker van de treinstations en daarmee als belastingplichtige voor de OZB en rioolheffing heeft aangemerkt. Bij de concessie is aan X nv het alleenrecht gegeven (art. 19 Wet personenvervoer) voor de exploitatie van het personenvervoer via de Randstadrail. Daaruit vloeit voort dat zij ook gebruiker is van de stations. Dat de reclamezuilen op de stations bij anderen in gebruik zijn, is onvoldoende om deelgebruik aan te nemen. De rechtbank oordeelt dat de WOZ-waarde van de stations niet te hoog is vastgesteld en verklaart het beroep van X nv ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Gemeentewet 228a

Gemeentewet 220

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA van kracht, een klein wetje die...
Een interessante vraag is wat er na de ratificatie van het...
Een nieuwe loot ontspruit aan de stam van fiscale...
Er moet iets gebeuren om de btw toekomstbestendig te maken en...
Ondernemen betekent risico nemen. Als internationaal...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!