Correctie winst Hornbach voor onzakelijke garantieverklaringen volgens A-G HvJ EU niet in strijd met EU-recht

Advocaat-generaal Bobek concludeert dat Duitsland niet in strijd met het EU-recht handelt door de winst van Hornbach te corrigeren in verband met de onzakelijke garantieverklaringen. Ook is niet van belang dat een tegenbewijsregeling ontbreekt.

Het Duitse Hornbach-Baumarkt AG heeft diverse buitenlandse dochterondernemingen. Zij verstrekt schriftelijke garantieverklaringen aan banken en crediteuren. Hornbach verklaart hierbij dat aan alle verplichtingen van haar buitenlandse dochterondernemingen zal worden voldaan. Voor deze garanties brengt Hornbach geen fee in rekening bij haar dochterondernemingen. De Duitse fiscus is van mening dat er sprake is van onzakelijke garantieverklaringen, en houdt rekening met een fictieve vergoeding die volgens de Belastingdienst normaliter door een onafhankelijke derde aan Hornbach zou zijn betaald als vergoeding voor de schriftelijke garantieverklaringen. Hornbach is het hier niet mee eens, en stelt dat er sprake is van strijd met de vrijheid van vestiging. Verder wijst zij er op dat de regel met name voorziet in de aanpassing van de belastingheffing wanneer er buitenlandse vennootschappen bij zijn betrokken, en dat er geen tegenbewijsregeling is.

Advocaat-generaal Bobek concludeert dat Duitsland niet in strijd met het EU-recht handelt door de winst van Hornbach te corrigeren in verband met de onzakelijke garantieverklaringen. De A-G acht daarbij niet van belang dat de regel met name voorziet in de aanpassing van de belastingheffing wanneer er buitenlandse vennootschappen bij zijn betrokken. Ook is volgens de A-G niet van belang dat een tegenbewijsregeling ontbreekt.

[Nieuwsbron]

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA van kracht, een klein wetje die...
Een interessante vraag is wat er na de ratificatie van het...
Een nieuwe loot ontspruit aan de stam van fiscale...
Er moet iets gebeuren om de btw toekomstbestendig te maken en...
Ondernemen betekent risico nemen. Als internationaal...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!