Factuur niet betaald? Het bonnetje wordt al op 1 januari gepresenteerd!

Oninbare vorderingen; erg vervelend als een ondernemer daarmee te maken krijgt. Naast de commerciële impact is er ook nog een fiscale impact. Nog vervelender is dat de btw op dergelijke vorderingen door een ondernemer voorgefinancierd moet worden. De wettelijke regeling voor een teruggaaf van btw op oninbare vorderingen gaat wijzigen als het Belastingplan 2017 zoals gepresenteerd wordt ingevoerd.

Na een internetconsultatie op een wetsvoorstel voor teruggaaf btw bij oninbare vorderingen is het wetsvoorstel meegenomen in het Belastingplan 2017. Deze wetswijziging heeft meer impact dan het op eerste instantie lijkt. Heeft u scherp dat termijnen wijzigen? Ook de wijze waarop de btw bij oninbare vorderingen moet worden teruggevraagd wijzigt! Zijn u en uw klanten hier al van op de hoogte? 
 
De voorstellen in het Belastingplan 2017 hebben wellicht de grootste impact op ondernemers met openstaande crediteuren. Of er nu een dispuut is of een liquiditeitsprobleem waardoor de leverancier niet betaald kan worden, het wetsvoorstel houdt hier geen rekening mee. Wanneer het Belastingplan zo wordt ingevoerd zoals het er nu ligt heeft het niet betalen van facturen direct impact op de btw-positie van ondernemers. Per 1 januari moet u direct in actie komen! Hoe gaat u hiermee om?

Juiste facturen?

In de jurisprudentie is afgelopen jaar heel wat te doen geweest over de factuurvereisten. Facturen zijn het ticket voor ondernemers tot het recht op teruggaaf van voorbelasting. Hierdoor worden heel wat vereisten gesteld aan een factuur. Het Hof van Justitie heeft haar visie gegeven over bepaalde gebreken in facturen. Mag je nu als ondernemer wel een postbusadres opnemen op je factuur? Of toch niet? Het btw-nummer ontbreekt; wat nu? Factuur herstellen? Of de factuur aanvullen? Of toch een creditnota opmaken? En welke voorwaarden gelden dan ook al weer? Graag vertel ik u meer over de impact van deze arresten met terugwerkende kracht op het congres van Vakstudie Nieuws 2016!

Bouwterrein

Het heeft even geduurd maar het Nederlandse begrip bouwterrein wordt gelijk getrokken met de Btw-Richtlijn. Niet alleen gemeenten en projectontwikkelaars krijgen hier mee te maken, maar stel u wilt zelf gaan bouwen; kunt u dan nog sturen tussen de btw en overdrachtsbelasting bij de aankoop van een bouwterrein? Ook over dit onderwerp geef ik duidelijkheid op het Vakstudie Nieuws Congres 2016.
 
------------------------------------------------------------------------
 
Anne Marieke Smits is btw-specialiste en een van de sprekers op het Vakstudienieuws Congres 2016, dat op woensdag 30 november a.s. plaatsvindt te Bunnik. Anne Marieke verzorgt de parallelsessies over btw. Meer informatie en de mogelijkheid om u in te schrijven staan op deze website.
 
U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters
Anne Marieke Smits
Anne Marieke Smits studeerde fiscaal recht aan de Universiteit van Amsterdam. Anne Marieke is aan BDO verbonden als allround btw-adviseur en maakt tevens deel uit van de vakgroep formeel recht binnen BDO. Daarnaast is zij medewerker TaxVisions (Wolters Kluwer) voor de sectie btw. Meer lezen