Formeel gebrek bij uitnodiging voor zitting

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in hoger beroep dat de rechtbank bij PostNL ook navraag had moeten doen of de brief feitelijk op regelmatige wijze aan het adres van de heer X is aangeboden.

Belanghebbende, de heer X, exploiteert samen met zijn echtgenote in vof-verband een logeeropvang voor kinderen met een verstandelijke beperking. In dat jaar start X ook een administratiekantoor. X koopt in dat kader een Peugeot 208 voor € 17.445. Hierop is in 2012 € 16.945 willekeurig afgeschreven en er wordt investeringsaftrek geclaimd van € 5.137. In 2012 wordt met het kantoor een omzet behaald van € 257 en in het eerste kwartaal van 2013 € 180. Daarna zijn de omzetten nihil. In geschil is de IB-aanslag over 2012. Volgens Rechtbank Noord-Nederland is de aangetekende brief met de aankondiging van de zitting juist geadresseerd en niet retour ontvangen, zodat de uitnodiging op op regelmatige wijze aan X is aangeboden. X klaagt in hoger beroep dat hij niet van de zitting op de hoogte was. In geschil is uitsluitend nog of voor wat betreft het administratiekantoor sprake is van een bron van inkomen.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de rechtbank bij PostNL ook navraag had moeten doen of de brief feitelijk op regelmatige wijze aan het adres van X is aangeboden (vgl. HR 3 april 2009, nr. 08/00645, V-N 2009/16.11). Het dossier bevat geen aanwijzing dat dit heeft plaatsgevonden. Terugwijzing naar de rechtbank blijft echter achterwege, aangezien X hier geen prijs op stelt. Het administratiekantoor is door het ontbreken van een objectieve voordeelsverwachting geen bron van inkomen voor X. De aftrekken zijn dus terecht gecorrigeerd. Het beroep van X is ongegrond. Er is wel aanleiding om aan X een proceskostenvergoeding voor het hoger beroep toe te kennen en teruggave van het griffierecht (vgl. HR 13 januari 2012, nr. 11/02031, V-N 2012/6.6).

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 3.8

Algemene wet bestuursrecht 8:56

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Wordt het Model A of Model B bij de implementatie van de...
Na een paar jaarrapportages, is het eenvoudiger te beoordelen...
Door de verschraling van het fiscale-eenheidsregime tot louter...
Volgend jaar viert de vennootschapsbelasting haar 50-jarige...
Sinds 1990 heeft de wetgever jarenlang met limiteringen...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!