Geen billijkheidsoordeel over heffing rentebestanddeel in kapitaalsuitkering

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat het niet aan de rechter is om een billijkheidsoordeel te geven over de heffing over het rentebestanddeel in een kapitaalsuitkering.

X raakt door een medische fout bij zijn geboorte lichamelijk gehandicapt. De verzekeraar keert X een bedrag aan letselschade uit. X sluit hiervoor in 1998 een kapitaalverzekering. De koopsom bedraagt € 131.597. In 2014 keert de verzekering € 236.645 uit. De inspecteur belast, na bezwaar, het rentebestanddeel van de kapitaaluitkering, een bedrag van € 105.048, onder aftrek van een eenmalige ‘life-timevrijstelling' van € 28.134. X stelt dat de heffing onbillijk is. In geschil is of de inspecteur dit rentebestanddeel terecht in de heffing betrekt.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat het niet aan de rechter is om in een aan hem voorgelegde zaak een billijkheidsoordeel te geven en zijn beslissing daarop te baseren. De rechter moet volgens de wet rechtspreken en hij mag in geen geval de innerlijke waarde of billijkheid van de wet beoordelen. Ook kan de rechter de wetgever niet opdragen tot wetswijziging over te gaan, al dan niet met terugwerkende kracht. X' hoger beroep is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet algemene bepalingen 11

Invoeringswet Wet inkomstenbelasting 2001 AM

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA van kracht, een klein wetje die...
Een interessante vraag is wat er na de ratificatie van het...
Een nieuwe loot ontspruit aan de stam van fiscale...
Er moet iets gebeuren om de btw toekomstbestendig te maken en...
Ondernemen betekent risico nemen. Als internationaal...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!