Geen recht op aftrek uitgaven levensonderhoud voor studentenzoon aan Luzac-college

Hof Den Bosch oordeelt dat X geen recht heeft op aftrek voor uitgaven voor levensonderhoud voor haar zoon. Het recht op Wtos-tegemoetkoming belet de aftrek.

Belanghebbende, X, heeft een zoon, Y, die leert en later studeert. Y volgt van september 2008 tot 1 juni 2010 een Vwo-opleiding aan het particuliere opleidingsinstituut Luzac. Y vraagt voor die opleiding geen tegemoetkoming aan op grond van de Wet tegemoetkoming onderwijsbijdrage en schoolkosten (Wtos). Y volgt vanaf 1 september 2010 een universitaire opleiding. In geschil is of X recht heeft op aftrek van uitgaven voor levensonderhoud van kinderen in 2009 en 2010.

Hof Den Bosch is het met de inspecteur eens dat X niet aannemelijk maakt dat haar zoon tijdens de Vwo-opleiding geen recht heeft op een Wtos-tegemoetkoming, zodat X geen recht heeft op aftrek. Uit de Wtos volgt dat een recht op een tegemoetkoming bestaat als onderwijs wordt gevolgd aan een aangewezen onderwijsinstelling. Dat kan ook een particuliere onderwijsinstelling zijn. X maakt niet aannemelijk dat het Luzac geen aangewezen instelling is. Dat Y geen aanvraag voor een basistoelage heeft ingediend, komt voor risico van X. Niet in geschil is dat X in de laatste twee kwartalen van 2010 wel recht heeft op de forfaitaire aftrek van uitgaven voor levensonderhoud van kinderen. X heeft geen recht op hogere aftrek uitgaven levensonderhoud voor de zoon dan reeds door inspecteur is toegestaan. Het hof bevestigt de uitspraak van de rechtbank.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Uitvoeringsregeling inkomstenbelasting 2001 36

Wet inkomstenbelasting 2001 6.15

Wet inkomstenbelasting 2001 6.14

Wet inkomstenbelasting 2001 6.13

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Wordt het Model A of Model B bij de implementatie van de...
Na een paar jaarrapportages, is het eenvoudiger te beoordelen...
Door de verschraling van het fiscale-eenheidsregime tot louter...
Volgend jaar viert de vennootschapsbelasting haar 50-jarige...
Sinds 1990 heeft de wetgever jarenlang met limiteringen...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!