Geen vrijstelling overdrachtsbelasting als bij fusie alleen verhuurd pand overgaat

Rechtbank Den Haag oordeelt dat X bv geen recht heeft vrijstelling van overdrachtsbelasting. X bv maakt namelijk niet aannemelijk dat aan de juridische fusie hoofdzakelijk zakelijke overwegingen ten grondslag liggen.

Belanghebbende, X bv, exploiteert samen met Y bv in firmaverband een kledingwinkel. Y bv draagt haar aandeel in de vof over aan X bv. Eind 2016 fuseren X bv en Y bv, waarbij X bv de verkrijgende vennootschap is. Hierbij verkrijgt X bv een door Y bv verhuurde onroerende zaak. Ter zake van deze verkrijging voldoet X bv € 16.020 aan overdrachtsbelasting. X bv doet vervolgens een beroep op de fusievrijstelling. De inspecteur is echter van mening dat de fusie niet heeft plaatsgevonden op grond van zakelijke overwegingen.

Rechtbank Den Haag oordeelt dat X bv geen recht heeft op vrijstelling van overdrachtsbelasting. Volgens de rechtbank maakt X bv namelijk niet aannemelijk dat aan de juridische fusie hoofdzakelijk zakelijke overwegingen ten grondslag liggen. De rechtbank wijst er daarbij op dat Y bv haar aandeel in de vof reeds voor de fusie aan X bv had overgedragen. Het vermogen van Y bv bestond voorafgaand aan de fusie daardoor alleen nog maar uit een pand dat feitelijk werd verhuurd door X bv. Het enkele resultaat van de fusie is dan dat het verhuurde pand wordt overgedragen aan X bv en dat Y bv verdwijnt. Voor een dergelijk geval is de vrijstelling niet bedoeld.

Lees ook het thema Onroerendezaakrechtspersonen in de overdrachtsbelasting

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op belastingen van rechtsverkeer 15

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Wordt het Model A of Model B bij de implementatie van de...
Na een paar jaarrapportages, is het eenvoudiger te beoordelen...
Door de verschraling van het fiscale-eenheidsregime tot louter...
Volgend jaar viert de vennootschapsbelasting haar 50-jarige...
Sinds 1990 heeft de wetgever jarenlang met limiteringen...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!