Geen zelfstandigenaftrek voor DJ die werkzaamheden verricht naast voltijdbaan

Hof Den Haag oordeelt dat X voor zijn werkzaamheden naast zijn baan in loondienst geen aanspraak maakt op de zelfstandigenaftrek.

X besteedt in 2012 1419 uren (inclusief reistijd) aan zijn baan als hoofd ICT. Daarnaast heeft hij een onderneming waarin hij optredens verzorgt als diskjockey en automatiseringsactiviteiten verricht. X stelt in 2012 1452 uur aan zijn ondernemingsactiviteiten te hebben besteed. In geschil is of hij recht heeft op zelfstandigenaftrek.

Hof Den Haag oordeelt dat X voor zijn werkzaamheden naast zijn baan in loondienst geen aanspraak maakt op de zelfstandigenaftrek. Het hof stelt voorop dat tussen de automatisering en de dj-activiteiten te weinig samenhang bestaat om deze als één onderneming te kunnen aanmerken. De automatiseringsactiviteiten waaraan X slechts 65 uren heeft besteed, kwalificeren als overige werkzaamheden en tellen dus niet mee bij het grotendeelscriterium. Dit betekent dat de uren die X heeft besteed aan zijn onderneming (1387 uren) niet uitkomen boven de uren in loondienst (1419 uren). Omdat X niet voldoet aan het grotendeelscriterium komt hij niet in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 3.76

Wet inkomstenbelasting 2001 3.6

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Volgend jaar viert de vennootschapsbelasting haar 50-jarige...
Sinds 1990 heeft de wetgever jarenlang met limiteringen...
In 1992 is de Brede Herwaardering I in werking getreden. Drie...
Het debat betreffende AI in de rechtspraak moet nu worden...
De verschillende benaderingen – ‘deferred taxation' en...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!