Gelijkheidsbeginsel noopt tot lagere heffingsgrondslag kansspelbelasting

Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de inspecteur niet aannemelijk maakt dat de ongelijke behandeling niet voortvloeit uit een op landelijk niveau gecoördineerd begunstigend beleid.

Belanghebbende, de heer X, woont in Nederland en neemt vanuit daar deel aan internetpokerspelen bij aanbieders die niet in de EU zijn gevestigd. In 2007 wint X in totaal € 512.931 aan prijzen, maar het netto-resultaat is € 5.150 negatief. Vanaf januari tot en met oktober 2008 wint X € 388.685 met € 114.421 als netto-resultaat. In geschil is of de heffing van kansspelbelasting beperkt dient te blijven tot 29% van het door X behaalde saldo van prijzen minus inzetten. X beroept zich op begunstigend beleid door gedocumenteerd drie andere gevallen aan te halen.

Rechtbank Noord-Nederland oordeelt dat de inspecteur niet aannemelijk maakt dat de ongelijke behandeling niet voortvloeit uit een op landelijk niveau gecoördineerd begunstigend beleid. Aan een voorgedrukt formulier van de Belastingdienst wordt het vermoeden ontleend dat de Belastingdienst belastingplichtigen voor de tijdvakken vóór 1 november 2008 vaker opgave heeft laten doen van het 'saldo prijzen minus inzetten'. Het betreft een formulier van de Belastingdienst regio Zuidwest, die zich destijds landelijk bezighield met de kansspelbelasting. De beroepen van X zijn gegrond. Vanwege de overschrijding van de redelijke termijn krijgt X voorts een immateriële schadevergoeding van € 1.500.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de kansspelbelasting 3

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Volgend jaar viert de vennootschapsbelasting haar 50-jarige...
Sinds 1990 heeft de wetgever jarenlang met limiteringen...
In 1992 is de Brede Herwaardering I in werking getreden. Drie...
Het debat betreffende AI in de rechtspraak moet nu worden...
De verschillende benaderingen – ‘deferred taxation' en...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!