Handicap rechtvaardigt niet aanschaf van bovengemiddeld dure auto

Rechtbank Noord-Holland volgt de berekening van de inspecteur voor de extra vervoerskosten van de echtgenote van X.

De echtgenote van belanghebbende, X, is vanwege haar handicap voor vervoer hoofdzakelijk aangewezen op een auto. X claimt in 2010 en 2011 aftrek van extra vervoerskosten tot bedragen van € 3.031 (totale kosten van € 8458 minus kosten van ‘maatman' van € 5427) respectievelijk € 9408 (€ 14.630 -/- € 5427). De inspecteur verhoogt de kosten van de maatman tot € 6.693 respectievelijk € 7.676. X is het niet eens met de berekening van de inspecteur voor wat betreft het type auto en de door X gestelde omstandigheid dat zieken en gehandicapten in het algemeen geen zakelijke kilometers rijden, terwijl de inspecteur daar ten onrechte wel van uitgaat in zijn rekenprogramma.

Rechtbank Noord-Holland volgt de berekening van de inspecteur voor de extra vervoerskosten van de echtgenote van X. Volgens de rechtbank heeft X niet aannemelijk gemaakt dat hij vanwege de invaliditeit van zijn echtgenote een duurdere auto heeft moeten aanschaffen dan overigens vergelijkbare personen die niet ziek of invalide zijn. De inspecteur is terecht uitgegaan van de autokosten van een maatman met een kleine middenklasse auto. Verder hoefde de inspecteur de verreden kilometers niet te splitsen in privégebruik en zakelijk gebruik of de kosten van de maatman te corrigeren voor zakelijke kilometers. De rechtbank stelt de inspecteur in het gelijk.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 6.17

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Wordt het Model A of Model B bij de implementatie van de...
Na een paar jaarrapportages, is het eenvoudiger te beoordelen...
Door de verschraling van het fiscale-eenheidsregime tot louter...
Volgend jaar viert de vennootschapsbelasting haar 50-jarige...
Sinds 1990 heeft de wetgever jarenlang met limiteringen...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!