Keuze voor verruimde schenkingsvrijstelling in 2013 sluit keuze voor vrijstelling in 2014 uit

Hof Den Haag oordeelt dat X in 2014 niet nogmaals voor toepassing van de tijdelijk verruimde schenkingsvrijstelling kan kiezen. X had de vrijstelling namelijk al in 2013 toegepast.

A schenkt op 12 november 2013 € 70.000 aan zijn dochter, belanghebbende, X. X doet een beroep op de tijdelijk verruimde schenkingsvrijstelling van in totaal € 100.000 (art. 33a SW 1956). Op 12 november 2014 schenkt A € 30.000 aan X. X doet wederom een beroep op de tijdelijk verruimde schenkingsvrijstelling. Volgens de inspecteur is dat echter niet mogelijk. Rechtbank Den Haag oordeelt dat X, door in november 2013 te kiezen voor toepassing van de tijdelijk verruimde schenkingsvrijstelling, in 2014 niet meer voor deze vrijstelling kan kiezen.

Hof Den Haag oordeelt dat de verruimde vrijstelling slechts voor één kalenderjaar geldt. Volgens het hof is de stelling van X, dat de verhoging van de vrijstelling voor een periode van twaalf maanden geldt, ook als deze buiten het kalenderjaar valt, dan ook niet juist. Het hof bevestigt de uitspraak van de rechtbank.

Lees ook het thema Vrijstellingen schenk- en erfbelasting.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Successiewet 1956 33a

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Wat een ergernis is het debat over de afschaffing van de...
Wordt het Model A of Model B bij de implementatie van de...
Na een paar jaarrapportages, is het eenvoudiger te beoordelen...
Door de verschraling van het fiscale-eenheidsregime tot louter...
Volgend jaar viert de vennootschapsbelasting haar 50-jarige...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!