Lid van meerdere coöperaties is geen IB-ondernemer

Rechtbank Gelderland oordeelt dat X geen IB-ondernemer is. De rechtsvorm van een coöperatie brengt namelijk niet met zich mee dat de leden van een coöperatie IB-ondernemer zijn.

X is lid van enkele coöperaties. Naar aanleiding van een boekenonderzoek legt de inspecteur IB-navorderingsaanslagen op aan X. De inspecteur past daarbij een gebruikelijk loon toe. Volgens de inspecteur is X namelijk niet aan te merken als IB-ondernemer.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat X geen IB-ondernemer is. De rechtbank overweegt daarbij dat de rechtsvorm van een coöperatie niet met zich meebrengt dat de leden van een coöperatie IB-ondernemer zijn. Vervolgens stelt de rechtbank vast dat uit de statuten van de coöperaties blijkt dat de resultaten voor rekening van de coöperaties zijn, en niet mede voor X. Ook zijn de leden volgens de rechtbank niet aansprakelijk voor de verbintenissen van de coöperaties. Verder acht de rechtbank nog van belang dat X maandelijks een vaste vergoeding ontvangt en dat X geen debiteurenrisico loopt. Het gelijk is aan de inspecteur.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de loonbelasting 1964 12a

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA van kracht, een klein wetje die...
Een interessante vraag is wat er na de ratificatie van het...
Een nieuwe loot ontspruit aan de stam van fiscale...
Er moet iets gebeuren om de btw toekomstbestendig te maken en...
Ondernemen betekent risico nemen. Als internationaal...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!