Ombudsman acht kostenvergoeding mogelijk voor hulp bij herziening voorlopige aanslag

De Nationale ombudsman acht het denkbaar dat een belastingadviseur een vergoeding voor rechtsbijstand krijgt voor hulp bij het wijzigen van een voorlopige aanslag.

Belanghebbende, X, een belastingadviseur, dient namens zijn cliënt een verzoek in tot het wijzigen van een voorlopige aanslag IB/PVV. X klaagt erover bij de Nationale ombudsman dat de Belastingdienst weigert hem voor deze werkzaamheden een kostenvergoeding toe te kennen.

De Nationale ombudsman acht het denkbaar dat een belastingadviseur een vergoeding voor rechtsbijstand krijgt voor hulp bij het wijzigen van een voorlopige aanslag. Hoewel het wijzigingen van een voorlopige aanslag niet meer gebeurt via het indienen van een bezwaar, is een vergoeding in de vorm van een schadevergoeding mogelijk. De ombudsman baseert zijn oordeel op de wetsgeschiedenis. In het concrete geval van X beoordeelt de ombudsman enkel of de Belastingdienst in redelijkheid kon komen tot afwijzing van het verzoek van X om een kostenvergoeding. De ombudsman grijpt alleen in als de beslissing van de Belastingdienst onvoldoende is gemotiveerd en niet verdedigbaar zou kunnen zijn in een rechterlijke procedure. Dat is hier niet het geval. De Belastingdienst mocht er in dit geval vanuit gaan dat de belastingplichtige de kosten die zij moest maken voor het wijzigen van de voorlopige aanslag zelf voor haar rekening zou nemen. De klacht van X is ongegrond.

Wetsartikelen:

Algemene wet bestuursrecht 8:73

Algemene wet bestuursrecht 7:15

[Nieuwsbron]

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA van kracht, een klein wetje die...
Een interessante vraag is wat er na de ratificatie van het...
Een nieuwe loot ontspruit aan de stam van fiscale...
Er moet iets gebeuren om de btw toekomstbestendig te maken en...
Ondernemen betekent risico nemen. Als internationaal...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!