Oordeel hof over inkoopwaarde auto onbegrijpelijk door na verwerping toch berekening inspecteur te volgen

De Hoge Raad oordeelt dat de beslissing van het hof, dat de inkoopwaarde van de auto in goede justitie op € 12.000 moet worden vastgesteld, niet begrijpelijk is. Het hof heeft namelijk het door de inspecteur verdedigde bedrag van de inkoopwaarde van € 12.000 verworpen.

X importeert in 2012 uit België een auto uit 2003 met schade. De koopprijs bedraagt € 12.500. Bij de berekening van de verschuldigde BPM, en de afschrijving, hanteert X de koerslijst X-RAY, een in de handel algemeen toegepaste koerslijst voor de inkoop van gebruikte motorrijtuigen door wederverkopers in Nederland. X stelt de handelsinkoopwaarde vast op € 15.258, en de schade op € 8328, zodat hij uitkomt op een inkoopwaarde van € 6930. De inspecteur komt echter uit op een inkoopwaarde van € 12.000, rekening houdend met een schade van € 7500, en legt een BPM-naheffingsaanslag op van € 1393. Hof Amsterdam oordeelt dat de berekende inkoopwaarden niet bruikbaar zijn, en stelt deze in goede justitie vast op € 12.000, en vermindert de naheffingsaanslag tot op een bedrag van € 1017. In cassatie voert X aan dat het hof zijn oordeel, dat de inkoopwaarde in goede justitie moet worden vastgesteld, niet naar behoren heeft gemotiveerd. X is het wel eens met het door de inspecteur berekende schadebedrag.

De Hoge Raad stelt vast dat het hof het door de inspecteur verdedigde bedrag van de inkoopwaarde van de auto van € 12.000 verwerpt, en vervolgens, in goede justitie de inkoopwaarde alsnog op € 12.000 vaststelt. Dit oordeel is volgens de Hoge Raad, zonder nadere motivering, niet begrijpelijk. De Hoge Raad verwijst de zaak naar Hof Den Haag.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 10

Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 9

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1990 heeft de wetgever jarenlang met limiteringen...
In 1992 is de Brede Herwaardering I in werking getreden. Drie...
Het debat betreffende AI in de rechtspraak moet nu worden...
De verschillende benaderingen – ‘deferred taxation' en...
De Staatssecretaris van Financiën houdt er rekening mee dat de...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!