Op rekening notaris gestorte koopsom pand behoort tot box 3-bezittingen

Hof Den Haag oordeelt dat X sinds 25 februari 2011 een vorderingsrecht heeft met betrekking tot de door Y op de rekening van de notaris gestorte koopsom. Deze vordering behoort tot zijn box 3-bezittingen.

Belanghebbende, X, onderhandelt met Y over de verkoop van een pand. Tussen X en Y ontstaat op enig moment een geschil over de vraag of al dan niet rechtsgeldig een koopovereenkomst tot stand is gekomen inzake het pand, voor een koopsom van € 550.000. Er volgen vervolgens juridische procedures waarbij het pand aan Y wordt geleverd door inschrijving van een vonnis van de rechtbank bij het kadaster. Y maakt op 25 februari 2011 de koopprijs over naar een rekening van de notaris. In geschil is of X in zijn IB-aangifte een bedrag als box 3-bezitting moet verantwoorden in verband met het saldo op de rekening van de notaris.

Hof Den Haag oordeelt dat X sinds 25 februari 2011 niet meer de eigenaar is van het pand. Vanaf die datum heeft hij wel een vorderingsrecht met betrekking tot de door de Y op de rekening van de notaris gestorte koopsom. Vervolgens stelt het hof vast dat het vorderingsrecht behoort tot de rechten die niet op zaken betrekking hebben, en dus een bezitting is die tot de rendementsgrondslag dient te worden gerekend. Dat Y conservatoir beslag op de koopsom heeft gelegd, is volgens het hof niet van belang.

Lees ook het thema Box 3

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 5.3

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Wordt het Model A of Model B bij de implementatie van de...
Na een paar jaarrapportages, is het eenvoudiger te beoordelen...
Door de verschraling van het fiscale-eenheidsregime tot louter...
Volgend jaar viert de vennootschapsbelasting haar 50-jarige...
Sinds 1990 heeft de wetgever jarenlang met limiteringen...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!