Portugal mag in rekening gebrachte extra btw niet van aftrek uitsluiten

Het Hof van Justitie EU oordeelt dat Portugal in strijd met het EU-recht handelt. Portugal gaat in casu namelijk uit van de datum van uitreiking van de oorspronkelijke factuur, om vast te stellen of recht op btw-aftrek bestaat.

Biosafe - Indústria de Reciclagens SA verkoopt rubbergranulaat aan Flexipiso - Pavimentos SA. Hierbij wordt 5% btw in rekening gebracht. Na een controle stelt de Portugese Belastingdienst dat er een tarief van 21% geldt. Biosafe maant Flexipiso in 2012 aan om het verschil te betalen. Flexipiso weigert om het bedrag te betalen, omdat zij de voorbelasting niet meer in aftrek kan brengen. Biosafe start daarop een civiele procedure. De Portugese rechter stelt vervolgens prejudiciële vragen in deze zaak.

Het Hof van Justitie EU oordeelt dat Portugal in strijd met het EU-recht handelt door de datum van uitreiking van de oorspronkelijke factuur aan te houden om vast te stellen of recht op btw-aftrek bestaat. Het Hof van Justitie EU wijst er daarbij op dat in casu vele jaren na de levering documenten zijn opgesteld om de oorspronkelijke facturen te corrigeren, op grond waarvan extra btw is verschuldigd.

[Bron Uitspraak]

[Nieuwsbron]

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA van kracht, een klein wetje die...
Een interessante vraag is wat er na de ratificatie van het...
Een nieuwe loot ontspruit aan de stam van fiscale...
Er moet iets gebeuren om de btw toekomstbestendig te maken en...
Ondernemen betekent risico nemen. Als internationaal...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!