Rechtbank vernietigt legesaanslag omdat gemeentelijke regelgeving niet is gepubliceerd

Rechtbank Oost-Brabant oordeelt dat de gemeentelijke regeling op grond waarvan de bouwkosten voor de leges kunnen worden geraamd met toepassing van de ROEB-lijst, onverbindend is.

Aan X is een aanslag leges opgelegd naar aanleiding van zijn aanvraag om een omgevingsvergunning.

Rechtbank Oost-Brabant oordeelt dat de gemeentelijke regeling op grond waarvan de bouwkosten voor de leges kunnen worden geraamd met toepassing van de ROEB-lijst, onverbindend is. De heffingsambtenaar heeft verklaard dat de ROEB-lijst niet is gepubliceerd, niet elektronisch en evenmin in de krant, en dat deze ook niet ter inzage is gelegd. De ROEB-lijst is daarom niet op de in art. 139 lid 3 Gemeentewet voorgeschreven wijze bekendgemaakt. De bouwkosten kunnen daarom niet aan de hand van deze lijst worden vastgesteld. Omdat een aanneemsom ontbreekt en X ook geen gegevens heeft overgelegd waaruit blijkt dat het bouwen geheel of gedeeltelijk door zelfwerkzaamheid is geschied, kunnen de bouwkosten evenmin aan de hand daarvan worden vastgesteld. De rechtbank verwerpt het beroep van de heffingsambtenaar op art. 63 AWR. De rechtbank verklaart het beroep van X gegrond en vernietigt de legesaanslag.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Gemeentewet 229

Gemeentewet 139

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA van kracht, een klein wetje die...
Een interessante vraag is wat er na de ratificatie van het...
Een nieuwe loot ontspruit aan de stam van fiscale...
Er moet iets gebeuren om de btw toekomstbestendig te maken en...
Ondernemen betekent risico nemen. Als internationaal...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!