Roemenië handelt in strijd met EU-recht door weigering btw-teruggaaf bij schorsing uitvoering overeenkomst

Het Hof van Justitie EU oordeelt dat Roemenië in strijd met het EU-recht handelt door btw-teruggaaf aan SMS te weigeren. Hierbij is namelijk niet van belang dat de uitvoering van de overeenkomst tussen SMS en Zimekon ten tijde van de invoer van de machines was geschorst.

Het Duitse SMS group GmbH verkoopt en monteert installaties voor staalbewerking. Begin 2008 sluit SMS een overeenkomst met OOO Zimekon Oekraïne voor de realisatie en de levering van een ‘RSA-systeem'. Medio 2008 sluit SMS een overeenkomst met een Turkse vennootschap voor de levering van de benodigde machines voor de realisatie van het ‘RSA-systeem'. Zimekon verkeert echter in financiële moeilijkheden, en schorst de uitvoering van de overeenkomst tot 1 september 2009. Op 14 september 2009 voert SMS de goederen in Roemenië in, en betaalt de verschuldigde btw. Omdat Zimekon niet aan haar verplichtingen voldoet, wordt de uitvoering van de overeenkomst niet hervat. SMS stelt dat de machines niet voor een ander project zijn te gebruiken, en dat ze van plan is om ze als oud ijzer af te danken. Vervolgens verzoekt SMS om teruggaaf van de bij de invoer van de machines betaalde Roemeense btw. De Roemeense Belastingdienst weigert om de btw terug te betalen, omdat SMS geen concrete informatie verstrekt over de verdere distributie van de machines en de eindbegunstigde van de machines. De Roemeense rechter stelt prejudiciële vragen in deze zaak.

Het Hof van Justitie EU oordeelt dat Roemenië in strijd met het EU-recht handelt door btw-teruggaaf aan SMS te weigeren. Hierbij is niet van belang dat de uitvoering van de overeenkomst tussen SMS en Zimekon op het moment van de invoer van de machines was geschorst. Ook is volgens het Hof van Justitie EU niet van belang dat de handeling waarvoor de machines zouden worden gebruikt uiteindelijk niet is verricht en SMS de verdere distributie van de machines niet heeft bewezen.

[Nieuwsbron]

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

1 reactie
 
rjp.van.geel
De link naar de arresten van HvJ EU ("nieuwsbron") is de laatste tijd niet meer juist.
25 september 2017 08:39

Opinie

Sinds 1990 heeft de wetgever jarenlang met limiteringen...
In 1992 is de Brede Herwaardering I in werking getreden. Drie...
Het debat betreffende AI in de rechtspraak moet nu worden...
De verschillende benaderingen – ‘deferred taxation' en...
De Staatssecretaris van Financiën houdt er rekening mee dat de...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!