Summiere brief is niet gelijk te stellen met aangifte

Hof Den Haag oordeelt in hoger beroep dat mevrouw X niet de vereiste IB-aangifte heeft gedaan. Niet alleen is geen aangifte gedaan op de wettelijk verplichte wijze, bovendien is in de brief geen enkele melding gemaakt van haar vermogen.

Aan mevrouw X is eind 2015 een ambtshalve IB-aanslag over 2012 opgelegd en een verzuimboete van € 369 wegens het niet tijdig indienen van de aangifte. X stelt dat zij in 2014 per brief aangifte heeft gedaan door diverse inkomsten van dat jaar te melden. Volgens de inspecteur blijkt uit renseignementen dat X in 2012 ook beschikte over banksaldi met een totaal van € 65.313. Voorts is X eigenaar van onroerende zaken met een totale WOZ-waarde van € 317.000. Voorts heeft X € 3.144 rente ontvangen van een Belgische bank. Rechtbank Den Haag stelt de inspecteur in het gelijk. X gaat in hoger beroep.

Hof Den Haag oordeelt dat X niet de vereiste aangifte heeft gedaan. Niet alleen is geen aangifte gedaan op de wettelijk verplichte wijze (art. 8 AWR), maar bovendien is in de brief geen enkele melding gemaakt van haar vermogen. Het beroep van X is ongegrond, tenzij is gebleken dat en in hoeverre de uitspraak op het bezwaar onjuist is (art. 27e AWR). X slaagt alleen in deze zware bewijslast met betrekking tot de waarde van een onroerende zaak in box 3. Na bezwaar is de betreffende WOZ-waarde namelijk verminderd van € 161.000 tot € 83.000. Voor het overige berust de aanslag op redelijke schattingen van de inspecteur. Het beroep van X is deels gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 27e

Algemene wet inzake rijksbelastingen 8

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA van kracht, een klein wetje die...
Een interessante vraag is wat er na de ratificatie van het...
Een nieuwe loot ontspruit aan de stam van fiscale...
Er moet iets gebeuren om de btw toekomstbestendig te maken en...
Ondernemen betekent risico nemen. Als internationaal...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!