Terechte mrb-naheffing voor bestuurder van auto met buitenlands kenteken

Rechtbank Den Haag oordeelt dat de heer X met de enkele stelling dat de auto eigendom is van zijn vader en dat hij er alleen even in reed om de banden op te pompen, niet doet blijken dat hij de auto niet feitelijk tot zijn beschikking had.

Belanghebbende, de heer X, staat ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Op 27 oktober 2015 wordt bij een controle geconstateerd dat X bestuurder is van een Mercedes met Belgisch kenteken. In geschil is of terecht een naheffingsaanslag motorrijtuigenbelasting is opgelegd van € 1.174, evenals (uiteindelijk) een 10% verzuimboete.

Rechtbank Den Haag oordeelt dat X met de enkele stelling dat de auto eigendom is van zijn vader en dat hij er alleen even in reed om de banden op te pompen, niet doet blijken dat hij de auto niet feitelijk tot zijn beschikking had. Voor de mrb-heffing is ter zake van het ‘feitelijk ter beschikking hebben' niet relevant of de kentekenhouder in België wegenbelasting betaalt. Aangezien ten aanzien van de duur van het houderschap een tegenbewijsregeling is opgenomen (art. 34 lid 3 Wet MRB 1994), is er geen strijd met het EU-recht (zie HR 2 maart 2012, nr. 10/00348, V-N 2012/14.20). Overigens heeft X is het kader van de tegenbewijsregeling niets ingebracht. De boete is reeds gematigd tot 10% vanwege de slechte financiële positie van X. Er is geen reden voor een verdere matiging. Het beroep van X is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 37

Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 34

Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 9

Wet op de motorrijtuigenbelasting 1994 7

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA van kracht, een klein wetje die...
Een interessante vraag is wat er na de ratificatie van het...
Een nieuwe loot ontspruit aan de stam van fiscale...
Er moet iets gebeuren om de btw toekomstbestendig te maken en...
Ondernemen betekent risico nemen. Als internationaal...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!