Terugbetaling heffingskortingen na geslaagd bezwaar van echtgenoot

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in hoger beroep dat de inkomensgegevens van de echtgenoot van mevrouw X, die aanleiding waren om de aan hem opgelegde IB-aanslag te verlagen, een nieuw – navordering rechtvaardigend – feit zijn.

Aan belanghebbende, mevrouw X, is een IB-aanslag over 2010 opgelegd en zijn in dat kader de heffingskortingen van € 2.113 uitbetaald. Deze aanslag is conform de door X en haar echtgenoot ingediende aangifte. Na bezwaar wordt het belastbaar inkomen uit werk en woning van haar echtgenoot verminderd van € 30.349 tot € 8.961. Niet in geschil is dat X daarom in beginsel geen recht heeft op uitbetaling van enige heffingskorting. In geschil is of terecht een navorderingsaanslag aan X is opgelegd met een te betalen bedrag van € 2.113. Rechtbank Gelderland stelt de inspecteur in het gelijk.

Hof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de inkomensgegevens van de echtgenoot van X, die aanleiding waren om de aan hem opgelegde aanslag te verlagen, een nieuw – navordering rechtvaardigend – feit zijn. X maakt niet aannemelijk dat de inspecteur het gelijkheidsbeginsel heeft geschonden. Er wordt vergeefs gesteld dat niet alle ten onrechte uitbetaalde PGB-budgetten zijn teruggevorderd. Het ontvangen van een PGB-budget kent namelijk een geheel andere wettelijke grondslag en is niet gebaseerd is op fiscale wetgeving, laat staan op de Wet IB 2001. Reeds daarom kan het beroep van X op het gelijkheidsbeginsel niet slagen. Het beroep van X is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 16

Wet inkomstenbelasting 2001 8.9

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

De Staatssecretaris van Financiën houdt er rekening mee dat de...
Recent is een aantal documenten over het ‘‘nalevingstekort''...
Het aantrekken van fiscale boegbeelden acht ik een goede...
Ik wil rond de feestdagen nog maar eens benadrukken dat...
Een van de belangrijkste fiscale regelingen voor...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!