V-N congres: Emigratielek aanmerkelijk belanghouders en pensioen in eigen beheer DGA's

Dit jaar bestaat Vakstudie Nieuws 70 jaar. Het jubileumcongres heeft een primeur door een deel van de dag te reserveren voor interactieve sessies via video. Jeroen Knuist die een van deze sessies verzorgt, vertelt over zijn onderwerpen: de afdichting van het emigratielek aanmerkelijk belanghouders en de nieuwe richting van het pensioen in eigen beheer van DGA's.

In mijn presentatie zal ik ingaan op twee in de praktijk zeer belangrijke onderwerpen, namelijk de afdichting van het emigratielek bij aanmerkelijk belanghouders en het dga-pensioen in eigen beheer.

Emigratielek aanmerkelijk belanghouders gedicht

Vlak vóór het moment dat een DGA emigreert uit Nederland wordt hij geconfronteerd met een conserverende aanslag voor zijn box 2-aandelen. Dat was en dat blijft zo. Wat wijzigt zijn de spelregels die vanaf dat moment gelden. Discussieert u mee over de gevolgen hiervan voor uw klanten? Zo was de DGA voorheen na tien jaar stilzitten van de belastingclaim verlost. Nu wordt voorgesteld de tienjaarstermijn af te schaffen! Wat betekent dit voor uw klanten?

Een ander punt is dat dividenden tot 90% van de winstreserves konden worden uitgekeerd, zonder dat de conserverende aanslag werd ingevorderd. Na inwerkingtreding van het Belastingplan 2016 wordt de conserverende aanslag bij elke euro die wordt uitgekeerd, (gedeeltelijk) ingevorderd. Kan dat zomaar als het heffingsrecht op grond van het belastingverdrag aan de woonstaat is toegewezen? En let op, deze wijzigingen gelden voor alle dga's die na 15 september 2015, 15:15 uur zijn geëmigreerd. Voor dga's die vóór dit tijdstip zijn geëmigreerd, geldt volledige eerbiedigende werking.

Tijdens mijn presentatie neem ik u mee langs de wijzigingen en laat u meedenken over de gevolgen voor uw klanten. Ik doe dat aan de hand van onderstaande video van fiscalist en TaxVisions-auteur Arend Jan van Lint:De nieuwe richting van het pensioen in eigen beheer van DGA's

Over het pensioen in eigen beheer zwijgt het Belastingplan. Dat is trouwens niet helemaal waar. De staatssecretaris heeft aangekondigd om vóór het kerstreces te komen met een nadere brief over de toekomst van het pensioen in eigen beheer. Dat betekent dat er veranderingen aanstaande lijken, want zo langzamerhand lijkt iedereen ervan doordrongen dat het huidige pensioen in eigen beheer onhoudbaar is. Tijdens mijn sessie zal ik laten zien waar de knelpunten zitten en wat de voor- en nadelen zijn van de voorgestelde opties. En belangrijker nog: wat is uw mening? Ik doe dit aan de hand van de volgende TaxVision-video's van fiscalist en TaxVisions-auteur Gerard Staats:

------------------------------------------------------------------------------

Interactieve sessies V-N Congres

Deelnemers kunnen in de interactieve sessies, workshops, sparren met topfiscalisten over bijvoorbeeld de schenkingsvrijstelling, het emigratielek, box 3 of het gebruikelijkheidscriterium. Het hele Belastingplan komt in beeld en geluid voorbij met behulp van video's van TaxVisions, een nieuwe videotool uit de koker van het Vakstudie Nieuws-fonds.

Op dinsdag 1 december is het zover. Dan staan topsprekers klaar om de volgende onderwerpen te behandelen: de btw, loonbelasting, sociale zekerheid, Europees belastingrecht, internationale ontwikkelingen, erf- en schenkingsbelasting, formele kwesties en de dga. Het programma alsmede het inschrijvingsformulier staan online.

Zie ook het bericht en het speciale filmpje over het V-N Congres op TaxLive.

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters
Jeroen Knuist
Jeroen Knuist is directeur van Grip Accountants en Adviseurs te Duiven en redactiesecretaris van Vakstudie Nieuws. Hij spreekt op het komende Vakstudie Nieuws Congres over de DGA. Meer lezen