Verplichte afdracht van deel prijs heeft geen invloed op hoogte kansspelbelasting

Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de op grond van de Revenue Sharing Agreement aan de sponsor betaalde bedragen niet in mindering kunnen komen op de heffingsgrondslag.

Belanghebbende, de heer X, woont in Nederland en neemt vanaf juli 2009 tot en met september 2011 deel aan via het internet aangeboden buitenlandse kansspelen en aan live pokertoernooien in de VS. Vanaf 2005 heeft X een sponsor met wie hij een 'Revenue Sharing Agreement' heeft gesloten. Op grond hiervan neemt de sponsor eventuele verliezen van X voor zijn rekening, maar moet X wel 60% van de winst aan de sponsor afdragen. In geschil zijn diverse naheffingsaanslagen kansspelbelasting, alsmede de verzuimboetes.

Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de op grond van de Revenue Sharing Agreement aan de sponsor betaalde bedragen niet in mindering kunnen komen op de heffingsgrondslag. Ondanks de overeenkomst is X namelijk uitsluitend de gerechtigde tot de prijzen. Als in groepsverband aan de lotto wordt deelgenomen, dan kan alleen degene op wiens naam het lottoformulier staat jegens de organisator aanspraak maken op de prijs en die speler is dus kansspelbelasting verschuldigd (zie HR 14 november 1979, nr. 19.534, BNB 1979/325). Het feit dat X meende geen kansspelbelasting verschuldigd te zijn, terwijl hij wist, althans had moeten begrijpen, dat de inspecteur daar anders over dacht, betekent dat geen sprake is van afwezigheid van alle schuld (avas). Het beroep van X is alleen gegrond omdat één 3% boete is opgelegd in plaats van de voorgeschreven 2%.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Besluit Bestuurlijke Boeten Belastingdienst 23

Wet op de kansspelbelasting 4

Wet op de kansspelbelasting 3

Wet op de kansspelbelasting 1

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA van kracht, een klein wetje die...
Een interessante vraag is wat er na de ratificatie van het...
Een nieuwe loot ontspruit aan de stam van fiscale...
Er moet iets gebeuren om de btw toekomstbestendig te maken en...
Ondernemen betekent risico nemen. Als internationaal...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!