Voor recht op heffingskortingen alleenstaande ouder geldt formele eis en niet de feitelijke situatie

Rechtbank Den Haag oordeelt dat X geen recht heeft op de inkomensafhankelijke combinatiekorting en de alleenstaande-ouderkorting omdat de kinderen niet op zijn woonadres maar op die van de moeder van de kinderen staan ingeschreven in de basisregistratie personen.

Belanghebbende, X, heeft twee kinderen. De kinderen van 6 en 7 jaar staan in 2014 ingeschreven op het adres van hun moeder. X claimt over 2014 inkomensafhankelijke combinatiekorting en alleenstaande-ouderkorting. De inspecteur kent de kortingen niet toe.

Rechtbank Den Haag oordeelt dat X geen recht heeft op aftrek van de kortingen. Op grond van de artikelen 8.14a en 8.15 van de Wet IB 2001 geldt voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting en de alleenstaande-ouderkorting de wettelijke eis dat een kind ten minste zes maanden dan wel gedurende meer dan zes maanden op hetzelfde woonadres staat ingeschreven in de basisregistratie personen als de belastingplichtige. Vaststaat dat aan voormelde wettelijke inschrijvingseis door X niet is voldaan. Dat dit buiten de schuld van X is omdat beide kinderen in strijd met de onderling gemaakte afspraken door de moeder van de kinderen op haar eigen adres zijn ingeschreven zonder medeweten van X, doet niet ter zake. X voldoet ook niet aan de in artikel 44b van de Uitvoeringsregeling inkomstenbelasting 2001 opgenomen eis dat één van de kinderen doorgaans ten minste drie gehele dagen per week bij eiser verblijft. De rechtbank verklaart het beroep van X ongegrond.

[Bron Uitspraak]

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

1 reactie
 
henri.4
Bij een vermogensmutatiebelasting, met een vrijstelling per natuurlijk persoon, komen dit soort problemen niet op. De economisch sterksten binnen de gezinnen kunnen gemakkelijk hun vermogen & inkomen draineren aan de behoeftigen binnen het gezin. Stop de onzin!
15 januari 2018 09:42

Opinie

Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA van kracht, een klein wetje die...
Een interessante vraag is wat er na de ratificatie van het...
Een nieuwe loot ontspruit aan de stam van fiscale...
Er moet iets gebeuren om de btw toekomstbestendig te maken en...
Ondernemen betekent risico nemen. Als internationaal...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!