Wijziging in reeds ingediend en vergund bouwplan is geen (interne) verbouwing

Hof 's-Hertogenbosch ziet geen ruimte om de aanpassing die X bv heeft gedaan in een ingediend en reeds vergund bouwplan aan te merken als een (interne) verbouwing. De gemeente heeft terecht opnieuw leges geheven van X bv.

Belanghebbende, X bv, heeft op 18 februari 2015 een omgevingsvergunning aangevraagd voor nieuwbouw van commerciële ruimte met twee appartementen. Hiervoor zijn leges geheven van in totaal € 15.755. Op 10 juni 2015 dient X bv een aanvraag in voor het wijzigingen van deze nieuwbouw die dan overigens reeds vergund is. De aanvraag betreft een wijziging van twee appartementen in zes appartementen. In geschil is of de heffingsambtenaar van de gemeente Valkenswaard terecht opnieuw leges, deze keer voor een bedrag van € 18.000, heeft geheven. X bv stelt dat de legesheffing beperkt moet blijven tot een bedrag van € 255, omdat er sprake is van een (interne) verbouwing.

Hof 's-Hertogenbosch ziet geen ruimte om de aanpassing die X bv heeft gedaan in een ingediend en reeds vergund bouwplan aan te merken als een (interne) verbouwing. Van een ‘verbouwing' kan naar spraakgebruik slechts sprake zijn indien een reeds bestaand gebouw wordt verbouwd. Indien de ‘verbouwing' slechts de binnenkant van het gebouw betreft, kan worden gesproken van een ‘interne verbouwing'. Van een (interne) verbouwing is geen sprake indien een bouwplan voor een nog te bouwen gebouw wordt gewijzigd waarbij de desbetreffende wijziging uitsluitend betrekking heeft op een wijziging van de indeling van het nog te bouwen gebouw. De heffingsambtenaar heeft terecht leges geheven naar het bedrag voor de bouw van appartementen en niet naar het tarief voor een interne verbouwing. Het hoger beroep van X bv is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Gemeentewet 229

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA van kracht, een klein wetje die...
Een interessante vraag is wat er na de ratificatie van het...
Een nieuwe loot ontspruit aan de stam van fiscale...
Er moet iets gebeuren om de btw toekomstbestendig te maken en...
Ondernemen betekent risico nemen. Als internationaal...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!