Eindelijk: weg met de btw-landbouwregeling

Het dagelijkse leven wordt in plaats van eenvoudiger steeds ingewikkelder. Deze trend is ironisch genoeg aanleiding om een ingewikkelde regeling voor eenvoudige lieden af te schaffen, maar blijft bijzondere situaties opleveren die om een Unierechtelijke oplossing vragen.

Het kabinet heeft eindelijk een wetsvoorstel ingediend om de btw-landbouwregeling af te schaffen. In het kielzog van de btw-landbouwregeling zullen enkele posten uit tabel I bij de Wet OB 1968 verdwijnen (goederen en diensten die bestemd zijn voor gebruik binnen de agrarische sector) en zullen enkele bepalingen in andere belastingwetten worden aangepast. Ik ben het van harte eens met het kabinet dat een speciale regeling voor de agrarische sector niet van deze tijd is. Ten tijde van de aanvaarding van het (zoveelste) voorstel voor de Zesde richtlijn (1977) viel er nog iets te zeggen voor de beslissing van de Nederlandse wetgever om de facultatieve landbouwregeling in de Wet OB 1968 op te nemen, maar anno 2017 ontbreekt daarvoor elke rechtvaardiging. De agrarische sector bestaat in Nederland uit grootschalige, geautomatiseerde en uiterst geavanceerde ondernemingen die op mondiaal niveau hoog scoren wat betreft productie en innovatie. Van eenvoudige lieden die van boekhouden geen kaas zouden eten, ontbreekt hier te lande elk spoor.

De afschaffing van de btw-landbouwregeling smaakt naar meer. Een aantal jaar geleden werd al de speciale regeling voor tabaksfabrikaten afgeschaft. Hoe minder uitzonderingen, hoe eenvoudiger en efficiƫnter een belasting wordt. Is er ruimte binnen de Wet OB 1968 voor een bredere opruimactie?

Helaas zijn de meeste uitzonderingen (de bonte parade van art. 28b e.v. Wet OB 1968) van Unierechtelijke snit. Deze kunnen zonder instemming van de andere lidstaten niet worden ingetrokken. Erger nog, het aantal verplichte, Unierechtelijke uitzonderingen blijft gestaag groeien. Onlangs zag de regeling voor vouchers het levenslicht. De ingewikkelde regels voor (koop)zegels en dergelijke zullen als gevolg hiervan worden aangepast. Ik mag slechts hopen dat het niet nog ingewikkelder wordt. Alleen de regelingen voor kleine ondernemers en vis blijven over als afschaffingskandidaten. Ik vraag me trouwens af waarom de speciale regeling voor vis blijft bestaan.

Voorlopig blijft het bedenken van nieuwe uitzonderingen in de mode. Het kan waarschijnlijk ook niet anders. De btw is een belasting die nauw met alle aspecten van het dagelijkse leven is verknoopt. De dominee en de prostituee, allebei doen ze mee in de btw, om maar een oude koe van stal te halen. Dat dagelijkse leven wordt in plaats van eenvoudiger steeds ingewikkelder. Deze trend is ironisch genoeg aanleiding om een ingewikkelde regeling voor eenvoudige lieden af te schaffen, maar blijft bijzondere situaties opleveren die om een Unierechtelijke oplossing vragen.

Auteur: Astrid van Dongen

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

Kluwer Advertorials Display Non-Instanceable portlet


0 reacties
Nog 1500 karakters

Agenda

Meer agenda