Internationale actualiteiten

Kamer wil ambassade Eritrea sluiten vanwege 'diasporabelasting'

Een Kamermeerderheid wil dat de Nederlandse regering de ambassade van Eritrea in Den Haag sluit. De oproep die D66'er Sjoerd Sjoerdsma woensdag deed, wordt gesteund door niet alleen de VVD maar ook CDA en ChristenUnie. Dat meldde D66 donderdag.

De coalitiepartijen willen de ambassade sluiten omdat de Eritrese autoriteiten doorgaan met het dwingen van voormalige landgenoten in Nederland tot het afdragen van belasting. Sjoerdsma herinnerde er woensdag tijdens een debat over de Eritrese 'diasporabelasting' aan dat de Eritrese autoriteiten al meerdere keren zijn aangesproken op de ongewenste praktijken. Hij verwees naar nieuwe berichtgeving door Argos, dat zaterdag een uitzending wijdt aan de praktijken.
 
Het onderzoeksprogramma citeert uit een heimelijk opgenomen gesprek met het hoofd van de ambassade. Daarin wordt een Eritrese asielzoeker gedwongen de zogeheten 2 procentbelasting te betalen en spijt te betuigen omdat hij is gevlucht uit het Afrikaanse land. Anders krijgt hij het voor hem noodzakelijke overheidsdocument niet.
 
Minister Halbe Zijlstra van Buitenlandse Zaken wil eerst de uitzending van Argos afwachten. Er moeten wel echt harde bewijzen liggen wil een ambassade gesloten worden, zei hij in het debat. Sluiting is ,,de meest vergaande maatregel die wij kunnen treffen. Die hebben wij al decennialang niet getroffen". Als de de berichtgeving van Argos klopt zal de betreffende diplomaat het land worden uitgewezen, maakte de bewindsman duidelijk.
 
[ Bron: ANP ]
U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

                   

Meest gelezen internationaal

Agenda

Meer agenda