Internationale actualiteiten

Nieuw verdrag tegen ontwijken belastingen

In de strijd tegen belastingontwijking door bijvoorbeeld brievenbusfirma's wil Nederland een verdrag met andere landen waarmee misbruik van bestaande overeenkomsten moet worden aangepakt. Met het nieuwe verdrag kan Nederland in één keer antimisbruikbepalingen opnemen in de belastingverdragen met ruim veertig landen.

Het uitgebreide netwerk van Nederlandse belastingverdragen kan verkeerd worden gebruikt, bijvoorbeeld door brievenbusfirma's die uitsluitend zijn opgericht om het betalen van belasting te voorkomen.
 
De belastingverdragen zijn bedoeld om dubbele belasting te voorkomen voor burgers en bedrijven, maar ook om te voorkomen dat er helemaal geen belasting wordt betaald, benadrukt staatssecretaris Menno Snel (Financiën). ,,Dit verdrag is een heel effectief middel om in één keer afspraken met een grote groep landen te maken om belastingontwijking te voorkomen.''
 
Door het verdrag kunnen landen op een ,,snelle en efficiënte'' wijze hun belastingverdragen aanpassen om belastingontwijking tegen te gaan, zonder dat hiervoor nieuwe onderhandelingen nodig zijn. Het verdrag vloeit voort uit een internationaal project tegen belastingontwijking en werd begin juni gesloten. Het ging woensdag naar de Tweede Kamer omdat er instemming van het parlement nodig is.
 
Volgens Snel gaat het Nederlandse streven om belastingontwijking met dit verdrag aan te pakken verder dan dat van veel andere landen die het verdrag onderschrijven. Hij baseert zich op documenten bij de internationale organisatie OESO. ,,Dat Nederland hierin ambitieus is, blijkt uit dat wij aantoonbaar hebben besloten om meer antimisbruikbepalingen op te nemen dan veel andere landen", aldus de bewindsman.
 
[ Bron: ANP ]
U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

                   

Meest gelezen internationaal

Agenda

Meer agenda