Internationale actualiteiten

Tsjechië blokkeert btw-verlaging e-publicaties

Tot grote woede van demissionair minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft Tsjechië vrijdag een voorstel tot btw-verlaging voor onlinepublicaties geblokkeerd. Om de huidige EU-wetgeving te veranderen zodat e-kranten, -tijdschriften en -boeken net als geprinte publicaties onder het lagere btw-tarief mogen worden verkocht, is de unanieme instemming van de lidstaten nodig.

Dijsselbloem viel hard uit naar zijn EU-collega's tijdens de vergadering over het wetsvoorstel in Luxemburg. ,,Ik ben een geduldig man maar mijn geduld raakt op. Ik zie u lachen, mijn beste Tsjechische collega, maar dit is niet om te lachen. Ik ben geërgerd. Ik wil mijn tijd niet verspillen aan onredelijke collega's. De manier waarop over redelijke voorstellen wordt gediscussieerd is niet redelijk. Ik vind het verontrustend."
 
Dijsselbloem wil de btw-verlaging ,,zo snel mogelijk" invoeren, zei hij in maart. In Nederland betekent dat een verlaging van 21 naar 6 procent voor digitale boeken, kranten en tijdschriften. Het Europees Parlement stemde op 1 juni voor het gelijkstellen van het btw-tarief op e-media aan dat voor traditioneel drukwerk.
 
De Tsjechische minister Ivan Pilny zou het voorstel van de Europese Commissie blokkeren uit wraak. Frankrijk hield vrijdagmorgen een ander btw-voorstel tegen waar Tsjechië belang bij heeft. Dijsselbloem sprak beide collega's aan op hun gedrag.
 
[ Bron: ANP ]
U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

                   

Agenda

Meer agenda