Spaanse regionale windenergieheffing niet in strijd met EU-recht

Het Hof van Justitie EU oordeelt dat een wettelijke regeling die voorziet in de inning van een heffing op windgeneratoren bestemd voor het opwekken van elektriciteit niet in strijd met het EU-recht is. Er is namelijk geen sprake van de heffing van belasting op energieproducten of elektriciteit.

Elecdey Carcelen SA en enkele andere vennootschappen exploiteren windmolens in de autonome gemeenschap Castilla-La Mancha. Castilla-La Mancha kent een regionale windenergieheffing. De windenergieheffing moet elke drie maanden worden afgedragen. De hoogte van het te betalen bedrag hangt af van de grootte van het windpark en het vermogen van de windmolens. Elecdey cs verzoeken om teruggaaf van de heffingen. Castilla la Mancha wijst dit verzoek af. De Spaanse rechter stelt prejudiciële vragen in deze zaak.

Het Hof van Justitie EU oordeelt dat een wettelijke regeling die voorziet in de inning van een heffing op windgeneratoren bestemd voor het opwekken van elektriciteit niet in strijd met het EU-recht is. Het Hof van Justitie EU merkt hierbij op dat bij deze heffing geen sprake is van de heffing van belasting op energieproducten of elektriciteit in de zin van art. 1 en art. 2 van EG-richtlijn 2003/96, en zij dus ook niet binnen de werkingssfeer van deze richtlijn valt. Ook is de heffing geen belasting op het verbruik van energieproducten of elektriciteit, de heffing valt dus ook niet binnen de werkingssfeer van EG-richtlijn 2008/118.

[Nieuwsbron]

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

Kluwer Advertorials Display Non-Instanceable portlet


0 reacties
Nog 1500 karakters

Meest gelezen