SOMO: Aanpak brievenbusfirma's werkt niet

Maatregelen die Nederland neemt om brievenbusfirma's aan te pakken, hebben geen effect. Dat stellen onderzoekers van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO). Zij baseren zich daarbij op cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

Volgens de stichting zijn de geldstromen de afgelopen tijd sterk toegenomen, hetgeen indruist tegen de beloftes van beleidsmakers. Directe buitenlandse investeringen in brievenbus-bv's zijn sinds 2008, het begin van de crisis, met 75 procent gestegen tot meer dan 4000 miljard euro. Het beeld van de uitgaande geldstromen is vergelijkbaar. Zonder ingrijpen zal ook dit jaar sprake zijn van een toename.
 
Wil Nederland zijn fiscale reputatie wat opvijzelen, dan is volgens SOMO wijziging van beleid noodzakelijk. DNB zou volgens de stichting meer duiding moeten geven bij de cijfers. Verder moeten er veel strengere eisen worden gesteld aan de reële aanwezigheid en economische activiteit van een bedrijf in Nederland.
 
Verantwoordelijk staatssecretaris Menno Snel (Financiën) wijst erop dat hij strengere eisen gaat stellen. Hij kondigde dat vorige maand aan toen hij zijn plannen presenteerde om belastingontwijking en -ontduiking aan te pakken.
 
[ Bron: ANP ]
U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

                   

Agenda

Meer agenda