Nieuws over Prinsjesdag 2013

Kabinet rekent zich ten onrechte rijk met plannen stamrecht-bv

Uit de uitgelekte kabinetsplannen voor een extra bezuinigingspakket van € 6 miljard in 2014 blijkt een warme belangstelling voor opgepotte ontslagvergoedingen in stamrecht-bv's. Regeringspartijen VVD en PvdA hopen volgend jaar zo € 1,2 miljard aan extra belastinginkomsten binnen te halen. Volgens Edzo Boven, pensioenconsultant bij Grant Thornton, is dit een utopie: ‘Het kabinet rekent zich rijk met geld wat er in de meeste gevallen niet is.' Mogelijk betekenen de plannen echter wel het begin van het einde voor de stamrecht-bv.

Alhoewel pas in augustus meer duidelijkheid komt over het extra bezuinigingspakket blijken VVD en PvdA hun pijlen te richten op de stamrecht-bv en haar dga. Het kabinet hoopt met een korting van 20% de dga met een stamrecht-bv te overtuigen om zijn ontslagvergoeding volgend jaar in één keer op te nemen. Bij opname van het stamrechtkapitaal hoeft dan maar over 80% van dit kapitaal inkomstenbelasting te worden betaald. Niet alleen zou dit een boost geven aan de economie, maar tegelijkertijd zou dit volgend jaar ook zo'n € 1,2 miljard aan belastingopbrengsten genereren. Dat moet makkelijk kunnen nu er (op papier) zo'n € 10 miljard aan ontslagvergoedingen is weggezet in stamrecht-bv's.

Onderdekking

Het kabinet ziet daarbij echter over het hoofd dat van al die stamrecht-bv's meer dan 50% kampt met onvoldoende dekking. Dat blijkt uit een onderzoek van de Belastingdienst zelf. Als oorzaken voor deze onderdekking worden genoemd: tegenvallende ondernemingsresultaten, tegenvallende beleggingsresultaten en leningen alsook dividenduitkeringen aan de dga. Het gevolg van deze onderdekking is binnen nu en vijf jaar juist een belastingderving in plaats van extra belastinginkomsten.

Cash ontbreekt

Boven spreekt van een typisch voorbeeld waarbij praktijk en theorie toch wel heel ver uit elkaar liggen. "Het kabinet gaat namelijk volledig voorbij aan het feit dat het geld voor het merendeel van de gevallen vastzit in de stamrecht-bv's. De gestalde ontslagvergoeding is vaak gebruikt voor het opstarten van een onderneming of voor een lening aan zichzelf. Een aantal van de mensen die hun ontslagvergoeding hebben ondergebracht in een stamrecht-bv gebruiken deze vergoeding ook daadwerkelijk om nu van te leven, als aanvulling op hun ww-uitkering." Kortom, de benodigde cash om volgend jaar de ontslagvergoeding in één keer aan zichzelf uit te keren zal grotendeels ontbreken. Het kabinet mag dan ook volgens Boven blij zijn als de "20% kortingsregeling" een fractie oplevert van de beoogde € 1,2 miljard aan extra belastingopbrengsten voor de schatkist.

Rekensommetje

Zeer discutabel is ook het antwoord op de vraag of diegenen die het geld wel hebben staan, gebruik zullen maken van de 20% korting. Dat vergt een rekensommetje, want lang niet altijd zal het voordeliger zijn om nu een eenmalige uitkering met korting af te rekenen tegen een toptarief van 52% of in de toekomst gespreide uitkeringen tegen een lager tarief. Gezien het lage consumentenvertrouwen verwacht Boven dat mensen het geld niet zullen gebruiken om de economie te spekken, maar eerder om dit op hun spaarrekening te zetten. "Dan moet je in het rekensommetje dus ook nog rekening houden met een jaarlijkse vermogensrendementsheffing over het reeds voor 80% belaste stamrechtkapitaal", aldus Boven. In de BV was het immers niet onderworpen aan vermogensrendementsheffing.

Einde stamrecht-bv?

En dan blijkt uit de uitgelekte plannen verder nog dat het kabinet overweegt om voor nieuwe ontslaguitkeringen de stamrecht-bv helemaal af te schaffen. Boven vindt het niet verbazingwekkend als dat gaat gebeuren. "Op het moment dat de uitkeringen uit een stamrecht zouden moeten plaatsvinden dan is het geld door onderdekking in meer dan 50% van de gevallen (zo blijkt uit het onderzoek van de Belastingdienst) niet beschikbaar. De fiscus heeft dan dus iets gefaciliteerd, maar plukt er nadien niet de vruchten van in de vorm van belastingopbrengsten."

Overigens pleit Boven ervoor om de stamrecht-bv in stand te houden voor diegenen die het geld wegzetten op een spaar- of beleggingsrekening, of diegenen die hun ontslaguitkering willen gebruiken voor het opstarten van hun onderneming. Hij noemt hiervoor een aantal voordelen: beperking van het aantal stamrecht-bv's, het geld komt in de economie terecht want een ondernemer zal investeren in zijn onderneming, vermindering van het aantal ww-uitkeringen en bevordering van het blijven deelnemen aan het arbeidsproces.

Of het gerucht dat de stamrecht-bv haar langste tijd heeft gehad waarheid wordt, dat zal de toekomst uitwijzen. Mogelijk is hiervoor de geplande maximering vanaf 2015 van de ontslagvergoedingen al voldoende, want dan zal het oprichten van een stamrecht-bv, gezien de jaarlijkse kosten, niet in alle gevallen meer een voordelige optie zijn.

[ Bron: Redactie TaxLive ]
U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters