Serviceberichten BA

Veel fouten in belastingaangiftes mkb'ers

Veel ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) hebben moeite hun belastingaangifte correct in te vullen. Circa vier op de tien aangiftes bevatten onjuistheden. Dat schrijft staatssecretaris Menno Snel van Financiën aan de Tweede Kamer. Hij baseert zich op acht steekproeven in de jaren 2006 tot en met 2014.

Volgens medewerkers van de Belastingdienst is het grootste deel van die fouten toe te schrijven aan onwetendheid of slordigheid. In veel minder gevallen is sprake van bijvoorbeeld ingewikkelde regels, een slechte administratie of het opzoeken van de grenzen van de wet door ondernemers.
 
Snel meldt verder dat de Belastingdienst vorig jaar voor 230 miljoen euro aan naheffingen heeft opgelegd op vermogen dat via constructies verborgen was in het buitenland. In 2016 was dat 265 miljoen euro. Het opsporen van zogenoemde offshoreconstructies is volgens de staatssecretaris een ingewikkelde en tijdrovende klus. Belastingplichtigen en hun adviseurs halen alles uit de kast halen om procedures te vertragen, aldus de bewindsman.
 
[ Bron: ANP ]

1 reactie
 
res
Ook in dit bericht van de Staatssecretaris worden adviseurs slechts in negatieve zin vermeld. Er wordt niet bij gezegd dat door gebruik van belastingadviseurs juist veel foute aangiften worden voorkomen. Indien het gebruik van een intermediair wat meer bevorderd zouden worden i.p.v. tegengewerkt dan zou het aantal foute aangiften wellicht nog drastisch verminderen. Volgens medewerkers van de Belastingdienst kunnen ondernemers best zelf hun aangiften doen en moeten zij vooral oppassen dat ze niet teveel betalen aan de adviseur; zij gaan zelf de concurrentie aan door boekhoudsoftware beschikbaar te stellen. Laatst had ik een buitenlandse ondernemer die de aangifte met de aangifte-app had ingediend, dus zonder de inkomsten uit onderneming. Dit zou niet mogelijk moeten zijn, maar het was toch gebeurd. In de praktijk komen er inderdaad veel foute aangiften voor als ondernemers zelf de aangifte doen. Sowieso lijkt de app en vooraf ingevulde aangifte belastingplichtigen uit te nodigen of het in ieder geval erg makkelijk te maken om zelf foute of incomplete aangiften in te dienen (‘als de Belastingdienst dit zo goed vindt, wie ben ik om wat anders in te vullen?’). Het zou fijn zijn als wel eens belicht zou worden dat adviseurs juist helpen om goede aangiften te doen. Daar zou de Belastingdienst blij mee moeten zijn, zeker met het huidige personeelstekort.
04 april 2018 13:56

                   

Meest gelezen

Agenda

Meer agenda