Belgische belastingvrijstelling op spaardeposito’s in strijd is met EU-recht.

Het Hof van Justitie EU oordeelt dat de Belgische belastingvrijstelling op spaardeposito's in strijd is met het EU-recht. Uitgezonderd België kent namelijk geen enkele andere lidstaat van de EER een regeling inzake spaardeposito's die voldoet aan de voorwaarden die België aan de spaardeposito's stelt.

Anna Pot houdt spaarrekeningen aan bij financiële instellingen die niet in België zijn gevestigd, en verzoekt om toepassing van een belastingvrijstelling op spaardeposito's. Volgens de Belgische fiscus heeft Pot echter geen recht op de belastingvrijstelling, omdat de financiële instellingen niet kunnen aantonen dat de spaarrekeningen voldoen aan gelijkaardige voorwaarden die gelden voor de Belgische gereglementeerde spaardeposito's. De Belgische rechter stelt een prejudiciële vraag in deze zaak.

Het Hof van Justitie EU oordeelt dat de Belgische belastingvrijstelling op spaardeposito's in strijd is met het EU-recht. Dit geldt voor zover de toegang van in andere lidstaten gevestigde dienstverrichters tot de Belgische bankenmarkt aan voorwaarden wordt onderworpen. Het Hof van Justitie EU merkt daarbij op dat daarbij niet van belang is dat de belastingvrijstelling zonder onderscheid geldt voor inkomsten uit spaardeposito's bij aanbieders van bankdiensten die in België zijn gevestigd of in een andere lidstaat van de EER. Uitgezonderd België kent namelijk geen enkele andere EER-lidstaat een regeling inzake spaardeposito's die voldoet aan de voorwaarden die België aan de spaardeposito's stelt.

Wetsartikelen:

Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie 56

[Nieuwsbron]

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA van kracht, een klein wetje die...
Een interessante vraag is wat er na de ratificatie van het...
Een nieuwe loot ontspruit aan de stam van fiscale...
Er moet iets gebeuren om de btw toekomstbestendig te maken en...
Ondernemen betekent risico nemen. Als internationaal...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!