Geen kostenaftrek op als resultaat belast PGB-inkomen

Hof Den Haag beslist dat de inkomsten uit het PGB van de echtgenoot van X terecht bij haar belast zijn als resultaat uit overige werkzaamheden. De jaarlijkse onderhoudskosten voor de echtgenoot komen hierop niet in aftrek.

De inspecteur verhoogt het box 1-inkomen van belanghebbende, X, over het jaar 2013 met € 14 500 als resultaat uit overige werkzaamheden (row). Dit omdat uit een renseignement gebleken is dat X een bedrag van € 18 150 ontvangen heeft uit het persoonsgebonden budget (PGB) van haar echtgenoot. In beroep stelt X dat een bedrag van € 14.807,51 aan kosten in mindering moet komen op het door haar ontvangen bedrag uit het PGB. Het betreft de jaarlijkse onderhoudskosten voor haar echtgenoot zoals kledingkosten, taxigeld, kostgeld, bril en beddengoed. Het beroep wordt ongegrond verklaard en X komt in hoger beroep.

Volgens Hof Den Haag zijn de inkomsten uit het PGB terecht belast als row (vgl.: HR 8 juni 2007, BNB 2007/246). De volgens X op de inkomsten uit het PGB in mindering te brengen uitgaven staan volgens het hof niet in een zakelijk verband tot die inkomsten en zijn niet aftrekbaar. Deze uitgaven hebben voornamelijk betrekking op levensonderhoud en aanverwante zaken. X heeft geen recht op een hoger bedrag aan aftrek van specifieke zorgkosten dan reeds door de inspecteur is toegestaan. Het verzoek van X om kwijtschelding van de aanslag wordt door het hof verworpen. Een dergelijk verzoek moet worden gericht aan de ontvanger. Het hoger beroep van X is ongegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Invorderingswet 1990 26

Wet inkomstenbelasting 2001 6.17

Wet inkomstenbelasting 2001 3.90

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA van kracht, een klein wetje die...
Een interessante vraag is wat er na de ratificatie van het...
Een nieuwe loot ontspruit aan de stam van fiscale...
Er moet iets gebeuren om de btw toekomstbestendig te maken en...
Ondernemen betekent risico nemen. Als internationaal...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!