Gemeente Amsterdam schendt met ‘buitenwettelijke vrijstelling’ reclamebelasting het gelijkheidsbeginsel

Hof Amsterdam oordeelt dat de gemeente Amsterdam met de ‘buitenwettelijke vrijstelling' voor culturele uitingen in de reclamebelasting het gelijkheidsbeginsel schendt.

Belanghebbende, X bv, is eigenaar van een Abri (wachthuisje) en een Mupi (verlichte reclamezuil) in de gemeente Amsterdam. De heffingsambtenaar van deze gemeente legt aan haar voor openbare aankondigingen aan de Abri en de Mupi twee aanslagen reclamebelasting op. In geschil is of die aanslagen terecht zijn, mede in het licht van het feit dat de gemeente culturele uitingen buiten de heffing laat.

Hof Amsterdam oordeelt dat de gemeente Amsterdam met de ‘buitenwettelijke vrijstelling' voor culturele uitingen in de reclamebelasting het gelijkheidsbeginsel als beginsel van behoorlijk bestuur schendt. De heffingsambtenaar heeft in het verleden weloverwogen de keuze gemaakt om in afwijking van de verordening culturele uitingen niet in de heffing te betrekken. Nu aldus met een oogmerk van begunstiging geen reclamebelasting werd geheven ter zake van aankondigingen van culturele activiteiten, dient op grond van het gelijkheidsbeginsel ook de heffing van reclamebelasting ter zake van aankondigingen van niet-culturele activiteiten achterwege te blijven. Het hof vernietigt de aanslagen en verklaart het hoger beroep van X bv gegrond.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Gemeentewet 227

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1990 heeft de wetgever jarenlang met limiteringen...
In 1992 is de Brede Herwaardering I in werking getreden. Drie...
Het debat betreffende AI in de rechtspraak moet nu worden...
De verschillende benaderingen – ‘deferred taxation' en...
De Staatssecretaris van Financiën houdt er rekening mee dat de...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!