Litouwen mag volgens A-G HvJ EU rente over vertraagde btw-teruggaaf niet matigen

Advocaat-generaal Szpunar concludeert dat Nidera bv recht heeft op een volledige rentevergoeding. Litouwen mag geen korting toepassen in verband met de hoogte van het rentebedrag.

Het Nederlandse Nidera bv neemt in 2008 partijen graan af van Litouwse producenten. In verband met deze aankopen betaalt Nidera bv € 3,4 aan btw. Bij de doorverkoop van het graan past Nidera bv het btw-nultarief toe. De Litouwse fiscus wijst vervolgens het verzoek van Nidera bv om btw-teruggaaf af, omdat zij in Litouwen op de dag van de handelingen niet was geregistreerd als btw-belastingplichtige. In de procedure die Nidera bv vervolgens start, oordeelt het Hof van Justitie EU dat Nidera bv recht heeft op btw teruggaaf (21 oktober 2010, nr. C-385/09, V-N 2010/55.22). Litouwen vergoedt vervolgens € 60.000 aan rente over de periode 21 oktober 2010 tot aan de dag van de teruggaaf. Nidera bv vindt echter dat zij recht heeft op rente vanaf 21 november 2008, en komt uit op € 1,1 mln. De Litouwse fiscus vindt dit echter te veel. De Litouwse rechter stelt een prejudiciële vraag in deze zaak.

Advocaat-generaal Szpunar concludeert dat Nidera bv recht heeft op een volledige rentevergoeding, en dat Litouwen geen korting mag toepassen in verband met de hoogte van het bedrag. De A-G merkt hier nog wel bij op dat dit geldt als de vertraging in de teruggaaf van de belasting niet te wijten is aan het optreden van de belastingplichtige.

[Nieuwsbron]

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1990 heeft de wetgever jarenlang met limiteringen...
In 1992 is de Brede Herwaardering I in werking getreden. Drie...
Het debat betreffende AI in de rechtspraak moet nu worden...
De verschillende benaderingen – ‘deferred taxation' en...
De Staatssecretaris van Financiën houdt er rekening mee dat de...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!