Ook bij autopech moet parkeerder parkeerbelasting voldoen

Rechtbank Amsterdam oordeelt dat ook een automobilist met autopech, die in afwachting van pechhulp zijn auto neerzet op een fiscale parkeerplaats, daarvoor parkeerbelasting moet voldoen.

Belanghebbende, X, heeft autopech. Op advies van de politie is de auto van de weg geduwd naar een fiscale parkeerplek. Terwijl X op de ANWB staat te wachten, wordt een naheffingsaanslag parkeerbelasting opgelegd. X is het niet eens met een naheffingsaanslag parkeerbelasting. Zij beroept zich op overmacht.

Rechtbank Amsterdam oordeelt dat ook een automobilist met autopech die in afwachting van pechhulp zijn auto neerzet op een fiscale parkeerplaats daarvoor parkeerbelasting moet voldoen. Op advies van de politie heeft X haar auto naar de parkeerplaats geduwd. Naar het oordeel van de rechtbank was er sprake van parkeren als bedoeld in de verordening parkeerbelasting. De auto stond immers stil op een fiscale parkeerplaats. Het beroep van X op overmacht slaagt niet. De passagier van X, die in deze procedure als gemachtigde van X optreedt, was volgens de rechtbank namelijk wel gewoon in staat om parkeerbelasting te voldoen. Hoewel de rechtbank begrip heeft voor de situatie waarin X verkeerde en de manier waarop is gehandeld, kan dit er niet toe leiden dat zij geen parkeerbelasting hoeft te betalen. De rechtbank merkt hierbij op dat parkeerbelasting een objectieve belasting is. Dat betekent dat persoonlijke omstandigheden van de belastingplichtige niet kunnen meewegen bij de vraag of de naheffingsaanslag terecht is opgelegd.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Gemeentewet 225

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA van kracht, een klein wetje die...
Een interessante vraag is wat er na de ratificatie van het...
Een nieuwe loot ontspruit aan de stam van fiscale...
Er moet iets gebeuren om de btw toekomstbestendig te maken en...
Ondernemen betekent risico nemen. Als internationaal...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!