Schuld voor niet betaalde huur hoeft niet vrij te vallen

Rechtbank Gelderland oordeelt dat X bv de schuld aan I bv niet hoeft te laten vrijvallen. I bv heeft de schuld namelijk formeel niet prijsgegeven, en de huur is niet betaald in verband met de slechte financiële situatie van X bv.

Belanghebbende, X bv, exploiteert een offset drukkerij. I bv, de grootmoeder van X bv, verhuurt machines en overige zaken aan X bv. X bv blijft echter achter met het betalen van de huur, zodat X bv ultimo 2008 een schuld van € 912.000 aan I bv heeft. Tevens heeft X bv ultimo 2008 een schuld van € 133.000 aan het in 2005 geliquideerde L GmbH. De inspecteur is van mening dat beide schulden in 2008 ten gunste van de winst moeten vrijvallen.

Rechtbank Gelderland oordeelt dat X bv de schuld aan I bv niet hoeft te laten vrijvallen. De rechtbank overweegt daarbij dat I bv de schuld formeel niet heeft prijsgegeven. Verder acht de rechtbank van belang dat de huur niet is betaald in verband met de slechte financiële situatie van X bv, maar dat dit niet betekent dat de schuld niet meer hoeft te worden voldaan. Ook hecht de rechtbank belang aan de verklaring van X bv dat de schuld volwaardig is en dat zij deze hoe dan ook zal moeten betalen. De schuld aan L GmbH moet volgens de rechtbank inderdaad vrijvallen, omdat de inspecteur aannemelijk maakt dat X bv deze schuld niet meer hoeft te voldoen, nu L GmbH is geliquideerd en geen invorderingsmaatregelen zijn genomen.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Wet inkomstenbelasting 2001 3.25

Wet op de vennootschapsbelasting 1969 8

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA van kracht, een klein wetje die...
Een interessante vraag is wat er na de ratificatie van het...
Een nieuwe loot ontspruit aan de stam van fiscale...
Er moet iets gebeuren om de btw toekomstbestendig te maken en...
Ondernemen betekent risico nemen. Als internationaal...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!