Toeristenbelasting blijft niet als uitschot van belasting buiten de heffing van btw

Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat in dit geval de toeristenbelasting onderdeel is van de vergoeding waarover X omzetbelasting moet voldoen.

Belanghebbende, X, exploiteert verschillende hostels verspreid over Nederland. In geschil is of X over het bedrag aan toeristenbelasting dat zij aan verschillende gemeenten heeft betaald, terecht geen omzetbelasting heeft voldaan.

Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat in dit geval de toeristenbelasting onderdeel is van de vergoeding waarover X omzetbelasting moet voldoen. Alleen als de ondernemer de toeristenbelasting (i) berekent naar het werkelijk aantal overnachtingen en (ii) hij het bedrag van de toeristenbelasting apart op de rekening vermeldt, hoeft over de toeristenbelasting geen btw te worden afgedragen. De toeristenbelasting blijft dan als uitschot van belasting buiten de heffing van omzetbelasting. Aan de tweede voorwaarde wordt hier niet voldaan. X heeft de toeristenbelasting ongespecificeerd doorberekend aan haar gasten. Het slechts op de afrekening op facturen vermelden van het bedrag van de toeristenbelasting met de toevoeging "BTW 0%" kan niet worden aangemerkt als het afzonderlijk in rekening brengen van die belasting. De rechtbank verklaart het beroep van X ongegrond en handhaaft de naheffingsaanslagen omzetbelasting

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Uitvoeringsbesluit omzetbelasting 1968 4

Wet op de omzetbelasting 1968 8

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1 mei 2016 is de Wet DBA van kracht, een klein wetje die...
Een interessante vraag is wat er na de ratificatie van het...
Een nieuwe loot ontspruit aan de stam van fiscale...
Er moet iets gebeuren om de btw toekomstbestendig te maken en...
Ondernemen betekent risico nemen. Als internationaal...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!