Vergrijpboete voor adviseur wegens opzettelijk nalaten van suppleties voor klant

Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de inspecteur terecht een vergrijpboete heeft opgelegd aan belastingadviseur X wegens het opzettelijk niet doen van suppletieaangiften omzetbelasting voor zijn klant.

Belanghebbende, X, werkt bij een administratiekantoor waar hij onder meer aangiften omzetbelasting indient voor klanten. De Belastingdienst legt aan X een verzuimboete op wegens medeplegen van opzettelijk niet tijdig indienen van suppleties voor de omzetbelasting.

Rechtbank Noord-Holland oordeelt dat de inspecteur terecht een vergrijpboete heeft opgelegd aan belastingadviseur X wegens het opzettelijk niet doen van suppletieaangiften omzetbelasting voor zijn klant. De rechtbank acht aannemelijk dat er sprake is geweest van een nauwe en bewuste samenwerking tussen X en de klant, een VOF. X en de VOF hebben in verband met de financiële problemen van de VOF bewust nihilaangiften omzetbelasting ingediend en hebben vervolgens bewust nagelaten suppletieaangiften te doen. Beide partijen hebben gezamenlijk gehandeld in de uitvoering van de overtreding. X kan worden aangemerkt als medepleger als bedoeld in art. 5:1 Awb. De rechtbank handhaaft de boete van € 1250.

Lees ook het thema Verzuim- en vergrijpboetes: Een kwestie van verschil.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Algemene wet inzake rijksbelastingen 10a

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Sinds 1990 heeft de wetgever jarenlang met limiteringen...
In 1992 is de Brede Herwaardering I in werking getreden. Drie...
Het debat betreffende AI in de rechtspraak moet nu worden...
De verschillende benaderingen – ‘deferred taxation' en...
De Staatssecretaris van Financiën houdt er rekening mee dat de...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!