Voor verplaatsen zetel Poolse vennootschap is doorlopen liquidatieprocedure niet vereist

Het Hof van Justitie EU oordeelt dat Polen in strijd met het EU-recht handelt. Polen eist namelijk dat een liquidatieprocedure moet worden afgerond bij de verplaatsing van de statutaire zetel naar een ander lidstaat.

In 2011 besluit de buitengewone ava van het Poolse Polbud – Wykonawstwo sp. z o.o. om haar zetel te verplaatsen naar Luxemburg. Hierbij is geen sprake van verplaatsing van de plaats van leiding van Polbud. Polbud verzoekt vervolgens om schrapping uit het Poolse handelsregister. De Poolse rechter honoreert het verzoek van Polbud niet, omdat Polbud niet de vereiste documenten overlegt. Op grond van Poolse wetgeving moet namelijk een liquidatieprocedure worden afgerond, met het oog op het einde van het wettelijk bestaan van de vennootschap. De Poolse rechter stelt prejudiciële vragen in deze zaak.

Het Hof van Justitie EU oordeelt dat Polen in strijd met het EU-recht handelt door aan de verplaatsing van de statutaire zetel de voorwaarde te verbinden dat een liquidatieprocedure in Polen moet worden afgerond. Volgens het Hof van Justitie EU is er namelijk sprake van strijd met de vrijheid van vestiging.

[Bron Uitspraak]

Wetsartikelen:

Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie 54

Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie 49

[Nieuwsbron]

U moet inloggen om te kunnen stemmen op dit artikel.
Gemiddelde (0 Stemmen)
De gemiddelde waardering is 0.0 sterren van de 5.

0 reacties
Nog 1500 karakters

Opinie

Volgend jaar viert de vennootschapsbelasting haar 50-jarige...
Sinds 1990 heeft de wetgever jarenlang met limiteringen...
In 1992 is de Brede Herwaardering I in werking getreden. Drie...
Het debat betreffende AI in de rechtspraak moet nu worden...
De verschillende benaderingen – ‘deferred taxation' en...

                   

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!