VN Vandaag

OESO presenteert uitkomsten van peer review over uitwisseling van informatie over rulings

De Staatssecretaris van Financiën heeft de uitkomsten van het peer review over de uitwisseling van informatie over rulings in OESO-verband naar de Tweede Kamer gestuurd.

Op 4 december 2017 heeft de OESO de uitkomsten van een peer review over de uitwisseling van informatie over rulings gepresenteerd. De Staatssecretaris van Financiën heeft de uitkomsten van dit peer review naar de Tweede Kamer gestuurd. Het rapport heeft alleen betrekking op de uitwisseling van informatie over rulings in OESO-verband en niet op de uitwisseling van informatie in EU-verband. Het rapport betreft het jaar 2016.

In totaal zijn er 44 landen beoordeeld: alle OESO en G20 landen en de landen die momenteel de procedure doorlopen om lid te worden van de OESO. Het peer review proces wordt jaarlijks herhaald tot en met 2020. Daarbij wordt beoordeeld of landen aanbevelingen uit eerdere peer reviews hebben opgevolgd. Het peer review rapport vermeldt dat alle 44 onderzochte landen stappen hebben ondernomen om de noodzakelijke wet- en regelgeving voor de uitwisseling van informatie in te voeren. Eind 2016 was deze regelgeving nog niet bij alle 44 landen op orde. In totaal zijn er 50 aanbevelingen gegeven aan de 44 landen. Het gros van de aanbevelingen heeft betrekking op het wegnemen van de vertraging van de uitwisseling van informatie. Meer dan de helft van de landen heeft de gestelde deadline van 31 december 2016 voor het uitwisselen van informatie over bestaande rulings niet gehaald. Ook Nederland is later met de uitwisseling dan eerder gedacht.

Nederland zal echter voor het einde van dit jaar informatie over alle rulings met een internationaal karakter hebben uitgewisseld. De OESO vermeldt dat Nederland met de informatie-uitwisseling op bepaalde punten meer inspanningen heeft geleverd dan waartoe de afspraken verplichten. Zo heeft de Belastingdienst in veel gevallen extra informatie opgevraagd bij de belastingplichtigen voordat de informatie werd uitgewisseld. Dit met het doel om zo compleet en actueel mogelijke informatie te geven over de in het verleden afgegeven rulings.

In het OESO-rapport staan geen aanbevelingen voor verbetering van de Nederlandse aanpak bij de informatie-uitwisseling over ‘nieuwe rulings' (rulings afgegeven vanaf 1 april 2016). De OESO geeft Nederland evenwel 3 aanbevelingen met betrekking tot de uitwisseling van informatie over ‘bestaande rulings' en ze hebben betrekking op het jaar waar het review betrekking op heeft (2016). Nederland zal gevolg geven aan alle 3 de aanbevelingen.

[Nieuwsbron] [Nieuwsbron]

Procedures melden

Heeft u een fiscale procedure gevoerd en is deze zaak nog niet gepubliceerd op rechtspraak.nl? Stuur uw procedure naar de redactie!

                   

Nieuwe aantekeningen in Vakstudienieuws

U wordt doorverwezen naar de Kluwer Navigator

Uitvergroot

Recent is een aantal documenten over het ‘‘nalevingstekort''...
Het aantrekken van fiscale boegbeelden acht ik een goede...
Ik wil rond de feestdagen nog maar eens benadrukken dat...
Een van de kennelijk meest brisante fiscale maatregelen van...
Zo aan het eind van het jaar geef ik graag toe aan de neiging...
Meer Uitvergroot

Recente Fiscale ergernissen

Madeleine Merkx ergert zich aan internetconsultaties die...
Heiko Lohuis ergert zich aan conditionele wetgeving met...
Fiscaal recht is luxe recht. Fiscaal recht gaat doorgaans over...
Ik ben niet zo van definities en afbakeningen, meer een...
In het Financieele Dagblad van 22 juni 2017 staat een stuk met...
Meer Fiscale ergernissen

Columns

Een van de belangrijkste fiscale regelingen voor...
Daar gaan we weer. Afgelopen weekend werd weer een hele...
Meer columns

Verschenen in het Weekblad

Meer afleveringen

Recente reacties

Bij een vermogensmutatiebelasting, met een vrijstelling per natuurlijk persoon, komen dit soort problemen niet op. De... 2018-01-15 09:42:10.0
Bij een vermogensmutatiebelasting, met een vrijstelling per natuurlijk persoon, komen dit soort problemen niet op. De... 2018-01-15 09:41:40.0
En de EU-communisten blijven maar doorgaan. Het houdt niet op. Niet vanzelf. Stefan Molyneux (youtube) "Being... 2018-01-12 09:26:44.0
Dat is een uitspraak van rechter Soeteman, die kan je toch niet serieus nemen?! 2018-01-08 19:09:09.0
v/h Elsevier (heeft nu een andere naam) is miv 2018 (dus de aangifte over 2017) gestopt met zijn Belastinggids èn met de... 2017-12-30 16:21:16.0